Achter de schermen bij de CSA

Binnen het IJsselland Ziekenhuis spelen verschillende afdelingen een belangrijke rol in het herstelproces van de patiënt. Niet al deze afdelingen zijn toegankelijk voor de patiënt. De Centrale Sterilisatie Afdeling  (CSA) bijvoorbeeld. Deze afdeling is van onschatbare waarde voor de operatiekamers, klinische afdelingen en poliklinieken. Op de CSA worden namelijk alle gebruikte instrumenten na gebruik opnieuw gereinigd, gedesinfecteerd en gesteriliseerd. CSA-medewerker Darly neemt ons mee achter de schermen met leuke weetjes over het vak!

Wist je dat we op de CSA van de hoofdlocatie ook de gebruikte instrumenten van de buitenpoliklinieken desinfecteren en steriliseren?

Desinfectieruimte
De gebruikte instrumenten komen binnen in de desinfectieruimte. In deze ruimte worden de instrumenten eerst voorgespoeld in de voorspoelunit om al het zichtbare vuil eraf te spoelen. Als er veel vuil op de instrumenten zit, wordt het vuil er ook nog afgetrild in de ultrasoon.  

Wasmachine
Als al het zichtbare vuil eraf gespoeld (en getrild) is, is het tijd voor de machinale reiniging. Dit gebeurt in speciale wasmachines op 90 °C. Hierin worden de instrumenten gereinigd en gedesinfecteerd.

Wist je dat de ooginstrumenten op een speicaal programma worden gewassen? Er is een extra spoelfase aan het programma toegevoegd. Dit is om te voorkomen dat er nog zeepresten op de instrumenten achterblijven.

Opdekruimte
Nadat de instrumenten zijn gedesinfecteerd in de wasmachine, komen ze in de opdekruimte terecht. Hier controleren de medewerkers of de instrumenten goed schoon zijn geworden en of ze nog goed werken.

Als deze controle succesvol is, worden de instrumenten volgens een vaste samenstelling gesorteerd en dan kan het inpakken beginnen!

Als de instrumenten zijn ingepakt, wordt er een stuk indicatortape op het pakket geplakt. Dit is speciaal plakband dat van kleur verandert bij een bepaalde temperatuur. Hierdoor is met het blote oog te zien of de instrumenten tijdens het sterilisatieproces de juiste temperatuur hebben bereikt.

Sterilisator
Als het pakket goed is ingepakt, kan het naar de sterilisator. Dat is een soort oven waarin alle instrumenten worden gesteriliseerd op eenbepaalde temperatuur. Als het sterilisatieprogramma is afgelopen controleert de CSA medewerker op de computer of het proces in de sterilisator goed is verlopen. Zo ziet de medewerker onder andere of de juiste temperatuur is bereikt en of er genoeg druk in de sterilisator is geweest.

De sterilisator heeft twee programma's, 121°C en 134°C. Het programma van 121°C is bedoeld voor speciale instrumenten die niet bestand zijn tegen de hogere temperatuur van 134°C.

Op de CSA noemen ze de sterilisator ook wel: autoclaaf

Uitdampruimte
Als het sterilisatieproces in de autoclaaf goed is verlopen, worden de instrumenten uit de autoclaaf gehaald in de uitdampruimte. Hier controleert een medewerker met het blote oog of alles goed is gegaan. Zijn er geen gaten in het papier? Is alles goed droog en is de indicator van kleur veranderd? Dit heet een visuele controle.

Hier is te zien dat de multi-indicator is verkleurd. De sterilisator heeft dus minstens een temperatuur van 121 °C graden bereikt.

Magazijn
In het magazijn liggen alle gesteriliseerde pakketten netjes gesorteerd per specialisme.