Immunotherapie bij Longkanker

 

Binnen het IJsselland Ziekenhuis is immunotherapie toegevoegd aan onze behandelingen. Dit betekent niet alleen een grote stap voorwaarts voor het ziekenhuis, maar ook een positieve verandering in het landschap van longkankerbehandelingen.

Immunotherapie is een vrij nieuwe behandeling tegen kanker. Bij immunotherapie krijgt de patiënt medicijnen, vaak via een infuus, die het afweersysteem helpen om kankercellen op te sporen en aan te vallen. Deze behandeling is al enkele jaren met succes de standaard behandeling voor mensen met vergevorderde en uitgezaaide niet-kleincellige longkanker.

Twee jaar geleden begon Dr. Peric, Longarts bij het IJsselland Ziekenhuis, in samenwerking met longoncologie verpleegkundige, Sander Conen, intensief onderzoek te doen naar de mogelijkheden van immunotherapie binnen het IJsselland Ziekenhuis. De ervaring die Peric al opgedaan had in het Erasmus MC, zorgde mede voor een succesvolle introductie in het IJsselland Ziekenhuis.

Resultaten

De immunotherapie verlengt niet alleen de levensverwachting van patiënten, maar draagt ook aanzienlijk bij aan de verbetering van overlevingskansen. De resultaten zijn indrukwekkend: terwijl alleen chemotherapie 6% afremming bereikte, is de 5-jaars overleving na immunotherapie bij stadium 4 longkanker 25%, en de combinatie van chemo- en immuuntherapie resulteert in een indrukwekkende 17% kans op succes. Bijzonder opmerkelijk is de impact op stadium 3 longkanker, waar de kans op genezing gestegen is van 30% naar 43%, dankzij de toevoeging van immunotherapie.

Naast de positieve resultaten biedt de behandeling in het IJsselland Ziekenhuis nog een voordeel. De patiënt ziet tijdens zijn behandeling niet steeds een andere arts, maar de behandelend arts is een vertrouwd gezicht.

Toekomst

Het IJsselland Ziekenhuis is voor nu gestart met mono-immunotherapie, maar breidt in de toekomst ook uit naar de combinatie van chemo- en immunotherapie. Binnen het IJsselland Ziekenhuis wordt het gezien als een waardevolle aanvulling in de behandeling van longkanker, met een verschuiving van traditionele methoden naar een meer hoopgevende aanpak van afremming of zelfs genezing.

Immunotherapie heeft niet alleen een enorme meerwaarde voor longkankerbehandelingen in het IJsselland Ziekenhuis. De behandeling heeft ook andere afdelingen binnen het ziekenhuis geïnspireerd om de stap naar deze innovatieve behandeling te zetten. Dit toont het voortdurende streven naar verbetering en het centrale motto van het IJsselland: "Hier gaat het om u."

Het IJsselland Ziekenhuis blijft zich inzetten voor de beste zorg, waarbij immunotherapie een cruciale rol speelt in het streven naar een gezondere toekomst voor hun patiënten.