Spataderbehandeling nu met 50% minder afval tot gevolg

Op veel fronten denken medewerkers in het IJsselland Ziekenhuis mee om de afvalberg van het ziekenhuis te verminderen en zodoende het milieu minder te belasten. Ook op de poli Vaatchirurgie is onlangs een wijziging doorgevoerd die bijdraagt aan vermindering van de afvalberg.

Op deze poli gebruiken de vaatchirurgen tegenwoordig andere afdekdoeken om patiënten die een spataderbehandeling (de zogenaamde ‘VNUS closure’ behandeling) moeten ondergaan steriel mee af te dekken. Voorheen werd één groot standaard operatiepakket gebruikt. Hierin zitten ook doeken en plastic afvalzakken, die niet gebruikt worden tijdens deze behandeling, maar wel na afloop weg gegooid moeten worden. Nu gebruiken we 1 grote en 1 kleinere afdekdoek, welke beide apart steriel verpakt zitten. Indien nodig, kan een extra afdekdoek worden geopend. Er wordt niets meer ongebruikt weg gegooid. Ook is het bij deze behandeling niet nodig dat de arts in een steriele operatiejas staat, dus ook deze wordt niet meer gebruikt. Vaatchirurg dr. Steven Buijk: “Op deze manier kunnen we nog steeds de meest veilige zorg aan de patiënt geven en dragen we bij aan een vermindering van afval tot wel 50% per spatader-behandeling.”

In cijfers komt deze besparing neer op 0,8 kg minder materialenverbruik per patiënt. In 2023 is op deze wijze 40 kg materiaal bespaard. In 2024 wordt een besparing van ruim 163 kg verwacht. Dit staat gelijk aan ruim 360 boeken, oftewel bijna 4 gemiddelde boekenkasten vol.

Vaatchirurg dr. Steven Buijk toont in zijn rechterhand het lakenpakket dat nu wordt gebruikt en in zijn linkerhand het voorheen gebruikte pakket.