Training Omgaan met psychiatrische patiënten

 

Leren samenwerken door samen te leren. Dat gebeurde tijdens een boeiende scholing over Acute psychiatrie, gericht op de teams van huisartsenpost IJsselland en spoedeisende hulp IJsselland ziekenhuis.
Deze twee groepen werken binnenkort nauw samen op het Spoedplein dat het IJsselland ziekenhuis realiseert. De verbouwing is bijna gereed en de teams staan klaar om de patiënten op een meer efficiëntere manier te helpen. De patiënt komt dan met zijn zorgvraag binnen bij één loket.

Om de doorstroom en uitstroom nog verder te verbeteren, zijn afspraken met andere strategische (keten)partners ook belangrijk. Antes, specialist in psychiatrie en verslaving, is daar één van. De scholing vond daarom plaats bij Antes en werd druk bezocht door SEH-artsen, huisartsen, kernteamartsen, arts-assistenten, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, triagisten en baliemedewerkers.

Deelnemers kregen meer informatie over de meest voorkomende ziektebeelden waarmee zij op het Spoedplein te maken krijgen. Leren door te beleven, gebeurde via een rollenspel. Zo leerden ze hoe zij het beste kunnen omgaan met psychiatrische patiënten. Verder was er aandacht voor onder meer Wetgeving en vrijheidsbeperkende maatregelen en voor medicatie.

Deze intensieve scholing behoorde tot een reeks aan kennismakings- en teambuildingssessies. Door deze gezamenlijke activiteiten leren de collega’s van beide teams elkaar steeds beter kennen om te weten wat ze van elkaar kunnen verwachten. Dat stimuleert het samenwerken nog meer.