Zilveren Kruis op werkbezoek

 

Begin deze maand was zorgverzekeraar Zilveren Kruis te gast bij IJsselland Ziekenhuis voor een werkbezoek. De komst van een nieuwe regiomanager was een mooie gelegenheid om kennis te maken met het ziekenhuis en hiermee een goede werkrelatie te bevorderen. Tijdens een rondleiding door het ziekenhuis kreeg Zilveren Kruis een inkijkje in enkele innovaties die het IJsselland Ziekenhuis inmiddels heeft doorgevoerd. Zo werd het nieuwe operatiecomplex bezocht, de afdeling Cardiologie waar patiënten met hartfalen via telemonitoring worden bewaakt, het spoedplein en de poli dermatologie en werd het voedingsconcept van het IJsselland Ziekenhuis toegelicht en proefondervindelijk ondervonden.

Dermatologie was een van de poli’s die bezocht werd. Dit specialisme kent een groeiend aantal patiënten. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 600.000 patiënten door de huisarts naar de dermatoloog verwezen. Ewout Baerveldt, dermatoloog in het IJsselland Ziekenhuis, vertelde over de inzet van lichtcabine bij psoriasis. Voorheen vond deze behandeling in het ziekenhuis plaats. Maar inmiddels krijgt de patiënt een minipaneel thuis geleverd. De behandeling vindt thuis plaats en dat scheelt de patiënt veel bezoeken aan het ziekenhuis. Door de inzet van bijvoorbeeld het minipaneel en daarmee de mogelijkheid om thuis te behandelen, nemen de druk op de zorg en de zorgkosten af.

Dr. Baerveldt noemt ook de inzet van zogeheten Full Body fotografie. Door systematisch de hele huid door middel van precisie fotografie in kaart te brengen, worden moedervlekken en de overige huid van patiënten met een verhoogd risico op ontwikkeling van een melanoom (kwaadaardige moedervlek) secuur in de gaten gehouden. Als de huid verandert, is de dermatoloog er in een vroeg stadium bij. Hiermee is een eventuele behandeling korter. Dit is beter voor de patiënt. En ook deze aanpak vermindert de druk op de zorg en houdt de zorgkosten lager.

Als laatste benadrukt Dr. Baerveldt de relatie met de huisarts. Door de inzet van meekijkconsulten, werkt de dermatoloog intensiever met de huisarts samen wat de synergie ten goede komt. Tijdens een meekijkconsult vraagt de huisarts om medisch advies aan de specialist, maar hoeft de patiënt niet direct doorverwezen te worden naar het ziekenhuis. Ook deze consulten dragen bij aan verlaging van de druk op de zorg en de zorgkosten. Daarnaast is de poli druk bezig om in 2024 inzicht te kunnen geven in hun verwijsgedrag. Hierbij wordt op basis van data feedback gegeven en lesmateriaal aangeboden zodat zij hun parate kennis kunnen verbeteren. Met als doel het voorkomen van onnodige behandeling, of een te late behandeling, waardoor de patiënt de juiste zorg op de juiste plek krijgt.’