Inleveren materiaal

Soms wordt onderzoek gedaan naar uw urine of ontlasting.

24-uurs urine

Soms wordt onderzoek gedaan in "24 uurs urine."

Dit is de urine die u gedurende een hele dag (24 uur) heeft verzameld. Als u een aanvraag meekrijgt voor het verzamelen van 24 uurs urine, krijgt u bij het laboratorium een verzamelfles mee en een instructie hoe u de urine het beste kunt verzamelen. U kunt de verzamelfles weer inleveren bij het afnamelab voor bloedprikken op de begane grond.

Portie urine

Voor routineonderzoek gebruikt men bij voorkeur verse ochtendurine, omdat oude urine troebel kan worden door bacteriegroei. Bij infecties aan de urinewegen wordt urine onderzocht op bacteriën. Een portie urine is bij voorkeur een verse plas die in een potje is gedaan dat van het laboratorium afkomstig is. Deze speciale potjes zijn te herkennen aan een blauwe deksel.

Waarom alleen deze potjes?

Deze potjes zijn steriel. Eigen schoongemaakte potjes kunnen voedingsresten bevatten die de de uitslag van de testen kunnen beinvloeden. Ook omgespoelde potjes kunnen zeepresten bevatten die de uitslag van de testen kunnen beïnvloeden.

Waar kunt u deze potjes gratis afhalen?

Bij uw huisarts, op de prikposten of bij de balie van het afnamelaboratorium van het IJsselland Ziekenhuis.

Ontlasting

Ontlasting (= faeces) wordt soms onderzocht om de spijsvertering te controleren of om inwendige bloedingen op te sporen.
Het is normaal dat in ontlasting bacteriën zitten. Op het laboratorium wordt echter vaak naar bacteriën gezocht die in normale ontlasting niet voor mogen komen.
Ook wordt soms naar wormeieren of darmparasieten gezocht.

Bij het laboratorium krijgt u, afhankelijk van het aangevraagde onderzoek, een speciaal verzamelsetje en instructie mee voor het verzamelen van de ontlasting.

Patiëntenfolder in de Folder WebApp: