Wat doet de continentieverpleegkundige?

De continentieverpleegkundige neemt samen met u de vragenlijst door en maakt hiervan een kort verslag.

Naar aanleiding van het plasdagboek en uw drink- en eetgewoonten geeft zij u drink- en voedingsadviezen die in relatie kunnen staan tot uw klachten.

Indien nodig kan de continentieverpleegkundige u informeren over verschillende incontinentiematerialen en samen met u het meest geschikte materiaal voor u kiezen. Indien uw huid al is beschadigd door het urineverlies kan ze u informeren over het verzorgen van de geïrriteerde huid en advies geven over huidverzorgingsproducten.

De continentieverpleegkundige

In het IJsselland Ziekenhuis werkt een continentieverpleegkundige. Zij heeft, naast het ondersteunen van het bekkenbodemspreekuur, eigen aandachtsgebieden.

Suzanne Benci werkt op maandag, dinsdag, woensdag (oneven weken) en donderdag (even weken). Zij is bereikbaar via telefoonnummer (010) 258 3221.

Haar aandachtsgebieden zijn:

  • plasklachten bij de man;
  • terugkerende blaasontstekingen door het onvolledig legen van de blaas;
  • vernauwing in de plasbuis;
  • plasklachten bij de zwangere vrouw of na de bevalling;
  • plasklachten bij de vrouw na een gyneacologische operatie.

In bovenstaande gevallen kan zelfkatheterisatie nodig zijn. De verpleegkundige kan u leren zelf uw blaas leeg te maken met behulp van een slangetje (katheter). 

Na een bevalling of operatie wordt wel eens gezien dat de blaas niet of niet volledig kan worden uitgeplast. Meestal is dit tijdelijk. De continentieverpleegkundige kan u voor deze periode zelf leren uw blaas te legen met een slangetje (katheter). Het voordeel is dat u dan géén katheter in uw blaas nodig heeft.

Patiëntenfolders in de Folder WebApp: