Wat doet de gynaecoloog?

De gynaecoloog gaat in op uw klachten en met name op de klachten die in relatie staan met de verzakking.

Zonodig zullen onderstaande gynaecologische onderzoeken worden verricht.

Inwendig gynaecologisch onderzoek

De gynaecoloog voert een inwendig gynaecologisch onderzoek uit. Met een speculum (eendenbek) kan goed worden beoordeeld welk type verzakking u heeft en de ernst van de verzakking.

Bij een vrouw kunnen meerdere organen verzakken: de blaas, de baarmoeder, de dikke darm, de dunne darm en de vaginatop na een eerdere baarmoederoperatie. Bij een verzakking voelt of ziet u een "bal" tussen de schaamlippen verschijnen. Soms ervaart u een zwaar gevoel in de buik of rug. Een verzakking kan in een vergevorderde vorm ook een belemmering geven voor het uitplassen en de ontlasting.

Vaginale echo

Een vaginale echo wordt door de gynaecoloog verricht. De gynaecoloog kan hiermee de blaas, baarmoeder en eierstokken beoordelen.

Het echo-apparaat zendt geluidsgolven uit. Deze worden teruggekaatst door organen in het lichaam. De teruggekaatste golven worden opgevangen en geven een grijsbeeld op de monitor. Zo kunnen organen worden bekeken. Het onderzoek is niet pijnlijk.

Uitstrijkje

Indien nodig kan de gynaecoloog een uitstrijkje maken; met het speculum (eendenbek) kan uw baarmoedermond zichtbaar worden gemaakt. Hierna worden met een klein houten borsteltje cellen van de baarmoedermond afgeveegd en in een potje gedaan. Dit wordt voor pathologisch onderzoek opgestuurd.

Tijdens dit onderzoek kan bij het openen van het speculum wat druk op blaas of endeldarm worden gevoeld. U kunt dit mogelijk als wat onaangenaam ervaren, maar het is zeker niet pijnlijk.

Patiëntenfolder in de Folder WebApp: