Verhaal Juliette Goergen

‘Ik ging op donderdag naar het IJsselland Ziekenhuis voor de mammografie. Er werd ook een echo gemaakt.Het bobbeltje bleek niks te zijn, maar er werden wel kalkspatjes gevonden dieper gelegen naast mijn borstspier.

Mijn moeder heeft hetzelfde gehad en bij haar bleek het een voorstadium van borstkanker te zijn. Ik was dus enigszins voorbereid. De maandag daarop moest ik terugkomen voor een punctie en toen ging het ineens heel snel. Donderdag kreeg ik de uitslag: het bleek inderdaad een voorstadium van borstkanker. Na een week werd ik al geopereerd. Ik werd heel goed begeleid door Melanie van Logchem, verpleegkundig specialist mammacare en chirurg dr. Steven Buijk. Ik kon met al mijn vragen bij hen terecht en ze namen echt de tijd om alles uit te leggen. Dat was zo ontzettend fijn.

De uitslag: borstkanker

Na de borstsparende operatie duurde het tien dagen voordat de uitslag bekend was. Natuurlijk zat ik in spanning, maar ik heb een positieve levensinstelling en dat heeft me door deze onzekere periode heen geholpen. Als ik borstkanker zou hebben, dan moest ik daar maar mee leren omgaan. Weer in het ziekenhuis kreeg ik meteen de uitslag van dr. Buijk: borstkanker. Dat kwam wel even binnen natuurlijk. Meteen werd een tweede operatie gepland om de schildwachtklier te verwijderen om na te gaan of er uitzaaiingen waren. Twee dagen later moest ik me alweer melden in het ziekenhuis en werd ik opnieuw opgenomen. Ik vond het heel snel gaan, maar was ook blij dat er snel gehandeld werd. Je wilt toch dat de kanker zo snel mogelijk uit je lichaam is en zich niet meer kan verspreiden!

Geen uitzaaiingen

De operatie verliep goed en de verzorging in het ziekenhuis was top. Iedereen was ontzettend lief, het eten was lekker, ik had leuke gesprekjes en ik hoefde maar op de knop te drukken en dan kwam er iemand.
Nu moest ik dertien dagen wachten op de uitslag. Deze periode was best zwaar. Het was erop of eronder wat mij betreft. Maar ook deze keer bleef ik zo positief mogelijk.
We hebben er binnen ons gezin veel over gesproken en ik ben zelfs met mijn kinderen, 9 en 11 jaar, naar de open dag van het ziekenhuis geweest om ze te laten zien waar ik geopereerd ben. De maandag na de open dag kreeg ik de uitslag. Ik had een fles wijn voor dr. Buijk en bonbons voor Melanie meegenomen. Ongeacht wat de uitslag zou zijn vond ik dat ze die verdienden. Ze hadden me met zoveel liefde behandeld en namen altijd alle tijd voor me. Dat is zo waardevol in het proces dat ik heb doorgemaakt.
De uitslag bleek goed, er waren geen uitzaaiingen gevonden, ik was ‘schoon’. Ik was zo ontzettend blij en dankbaar.
Ik moest nog 21 keer preventief bestraald worden en werd overgedragen aan de radioloog van het Erasmus MC. Ook hier werd alles weer heel duidelijk uitgelegd en was de behandeling goed. Ik heb nu om de drie maanden een onderzoek en gesprek bij Melanie. De nazorg is erg goed en voelt vertrouwd. Vanaf nu krijg ik elk jaar een mammografie en word ik goed in de gaten gehouden.

Geniet van het leven

Na deze ervaring zeg ik tegen iedereen: als je iets voelt in je lichaam en je vertrouwd het niet, ga naar je huisarts. Blijf er niet mee lopen en steek je kop niet in het zand! Ik was er vroeg bij, dit heeft me gered. Als ik een of twee jaar later was geweest, was het een heel ander verhaal geworden. Ik pik mijn leven nu weer op en ben weer aan de slag als yogadocent. Ik geniet van het leven en van de kleine dingen om me heen!’