`VNUS-methode is echt 300.000 keer beter!´

In juni 2009 onderging de heer R. van der K. (61 jaar) in het IJsselland Ziekenhuis een ingreep om zijn spataderen te laten behandelen.  De ingreep werd gedaan volgens de VNUS-methode.

De VNUS-methode wordt gedaan op de afdeling chirurgie van het YSL. Hoe kwam u daar terecht?

Mijn dermatoloog heeft me doorverwezen. Ik ging voor iets anders naar hem toe en liet hem ook mijn linkerbeen zien, omdat ik er toch was. Daar zat een heel lelijke bobbel, waar ik verder geen last van had, maar het zag er niet leuk uit. Ik heb dat toen met hem besproken en hij vertelde me dat er tegenwoordig veel meer opties zijn om spataderen te behandelen dan vroeger.
 

U heeft eerder een spataderingreep ondergaan?

Ja, veertien jaar geleden. Toen werden de aderen nog 'gestript' zoals dat heet. Strippen is niets anders dan het helemaal verwijderen van de ader. Dat was echt geen feest, ik heb na die operatie destijds bijzonder veel pijn ervaren en mijn benen waren helemaal blauw. Ik zat dus niet echt te wachten op weer zoiets. Maar op aanraden van de dermatoloog heb ik toch een afspraak gemaakt met één van de chirurgen.
 

Wat vertelde de chirurg u?

Die bevestigde wat de dermatoloog ook al had gezegd; dat er tegenwoordig andere methoden bestaan. Hij vertelde dat ik in aanmerking kwam voor de VNUS-methode, waarbij de aderen worden dichtgeschroeid. Dit wordt door de meeste mensen als veel minder pijnlijk ervaren omdat het minder invasief is. Ze laten immers de ader gewoon zitten, in plaats van hem te verwijderen. De ader wordt gesloten, dat is alles. Er is dus gewoon veel minder schade. En dus veel minder pijn en ongemak.
 

Was u meteen overtuigd?

Ik had meteen belangstelling. De chirurg legde me ook zorgvuldig en uitvoerig uit wat de voordelen waren en hoe het werkte. De voorlichting was uitstekend. Ik was even bezorgd of er door het sluiten van aderen nog wel voldoende aderen over zouden blijven voor de bloedcirculatie, maar dat was geen probleem; er zijn voldoende aderen over die het over kunnen nemen.
 

Hoe ging de operatie?

Die werd in dagbehandeling gedaan, onder verdoving. Na de ingreep kon ik meteen naar huis. Mijn vrouw haalde me op, maar ik had prima zelf kunnen rijden. De eerste drie dagen was het been ingezwachteld, dat gaf een wat drukkend gevoel maar was verder nauwelijks bezwaarlijk. Ik heb totaal geen pijn ervaren en kon gewoon alles doen. Ik mocht alleen de eerste weken niet sporten, dat is alles.
 

U bent dus tevreden over de VNUS-methode?

Ja zeer tevreden, het was volledig conform de verwachtingen zoals die door de chirurg werden geschetst. Ik kan het iedereen die ervoor in aanmerking komt aanraden. Omdat ik nu zowel het 'strippen' heb meegemaakt als de VNUS-methode, beschouw ik mezelf als ervaringsdeskundige. Ik kan dan ook met recht zeggen dat 'strippen' in vergelijking een middeleeuwse methode lijkt.

De VNUS-methode is 300.000 keer beter!