Wat is Diabetes Mellitus?

Als u Diabetes Mellitus heeft, dan heeft uw lichaam problemen met het op peil houden van het glucosegehalte van het bloed. Als er teveel glucose in uw bloed zit, dan kunt u klachten krijgen zoals moeheid, dorst, jeuk en veel plassen.

Een te hoog glucosegehalte kan op lange termijn blijvende complicaties geven aan bijvoorbeeld ogen, nieren, voeten, zenuwen en hart- en bloedvaten. Om dit te voorkomen of verminderen is controle van de bloedglucosewaarde erg belangrijk.

Soorten diabetes

Er bestaan meerdere soorten diabetes. De meest voorkomende soorten zijn diabetes type 1 en diabetes type 2.

  • Bij diabetes type 1 heeft het lichaam een absoluut tekort aan insuline. Het lichaam kan zelf geen insuline meer aanmaken.
  • Bij diabetes type 2 heeft het lichaam een relatief tekort aan insuline of de insuline kan zijn werk niet goed doen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan overgewicht een oorzaak zijn of kan bepaalde medicatie een rol spelen. 

Voor vragen over het ziektebeeld kunt u contact opnemen met de Diabetespolikliniek.

Relatie met voeding

Zetmeel, melksuiker, vruchtensuiker en gewone suiker in de voeding worden koolhydraten genoemd. Koolhydraten verhogen het bloedglucosegehalte en worden in het lichaam afgebroken tot glucose. De glucose komt via het bloed in de darmen terecht.

Normaal gesproken wordt in de alvleesklier (pancreas) insuline gemaakt. Insuline zorgt ervoor dat glucose vanuit het bloed in de lichaamscellen kan worden opgenomen. Daar dient de glucose als energiebron. Wanneer de koolhydraten (uit de voeding) en medicijnen (tabletten of insuline) goed met elkaar in evenwicht zijn, dan kan het glucosegehalte van uw bloed goed op peil worden gehouden.

Rol van de diëtist

Wij helpen u met het afstemmen van uw voeding, medicijnen en leefstijl. Dit zijn belangrijke factoren die invloed hebben op het bloedglucosegehalte. Wij geven u suggesties voor het verdelen en variëren van koolhydraten. Ook kunnen wij tips geven voor speciale gelegenheden, zoals feestjes, uit eten gaan en vakanties.

Patiëntenfolder in de Folder WebApp: