Wat is zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes (= diabetes gravidarum) is een vorm van diabetes mellitus die tijdens de zwangerschap ontstaat en meestal na de bevalling weer verdwijnt.

Tijdens de zwangerschap vinden er grote veranderingen plaats in de hormoonhuishouding. Zwangerschapsdiabetes is een gevolg van een verminderde insulineproductie in de alvleesklier. Doordat er steeds meer zwangerschapshormonen vrijkomen, wordt de alvleesklier overbelast. Met behulp van insuline kan glucose vanuit het bloed in de lichaamscellen worden opgenomen. Een tekort aan insuline kan leiden tot hoge bloedglucose.

Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap te zorgen voor goede bloedglucosewaarden (tussen de 4 en 7 mmol/l).

Relatie met voeding

In eerste instantie wordt ernaar gestreefd om goede bloedglucosewaarden te bereiken door het volgen van een dieet. Blijven ondanks het dieet de bloedglucosewaarden te hoog, dan kan de gynaecoloog in overleg met de internist en/of de diabetesverpleegkundige besluiten om te starten met insuline.

Door de koolhydraten uit uw voeding (zetmeel, melksuiker, vruchtensuiker en gewone suiker) goed over de dag te verdelen, kunt u ervoor zorgen dat uw bloedglucose verbetert.

Rol van de diëtist

De basis van de voeding voor iemand met zwangerschapsdiabetes is een gezonde voeding volgens de schijf van vijf. Aan de hand van wat u gewend bent te eten en te drinken, bespreekt de diëtist met u hoe u uw voeding kunt aanpassen zodat uw bloedglucosewaarde verbetert.

Bent u in het IJsselland Ziekenhuis bij de gynaecoloog onder behandeling en heeft u zwangerschapsdiabetes? Dan komt u altijd bij de diëtist in het IJsselland Ziekenhuis terecht. Wanneer u onder behandeling bent bij de verloskundige in de wijk, dan wordt u doorverwezen naar een diëtist bij u in de buurt.

Patiëntenfolder in de Folder WebApp: