Tijdens uw opname kunt u te maken krijgen met een bezoek van de diëtist. De diëtist geeft voedings- en dieetzorg die bijdraagt aan het herstel van opgenomen patiënten. Daarnaast kan de diëtist ondersteunen in de aanpak bij voedings- en dieetproblemen.
Bij opname worden patiënten gescreend op (een risico op) ondervoeding door middel van een SNAQ-screeningslijst. Hierbij kijken de verpleegkundigen naar ongewenst gewichtsverlies, verminderde eetlust en eventueel gebruik van drink- en/of sondevoeding. De diëtist wordt betrokken als er sprake is van (een risico op) ondervoeding.
De arts kan ook een verwijzing voor de diëtist schrijven. Dit gebeurt wanneer adviezen nodig zijn bij bijvoorbeeld Diabetes Mellitus (suikerziekte), hart- en vaatziekten, COPD, maag-, darm- en leveraandoeningen, kanker, infectieziekten, operaties, slik- en/of kauwproblemen, wondgenezing, eetstoornissen, decubitus, nierziekten of groeiachterstand.
De diëtist komt op de verpleegafdeling (meermaals) bij u langs voor persoonlijke begeleiding en adviezen. Tijdens de dieetbehandeling werkt de diëtist nauw samen met verschillende disciplines. Denk hierbij aan specialisten, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, logopedisten en de facilitair medewerkers/voedingsassistenten. Indien u na opname verdere dieetbegeleiding nodig heeft en/of wenst, kunt u voor een aantal indicaties terecht op de polikliniek van het IJsselland Ziekenhuis. Of u wordt doorverwezen naar een eerstelijns diëtist* of diëtist in een zorginstelling.
*Met een eerstelijns diëtist bedoelen we de diëtist met een eigen praktijk of de diëtist in bijvoorbeeld een gezondheidscentrum.