Diëtetiek tijdens opname

Tijdens uw opname kunt u te maken krijgen met een bezoek van de diëtist. De diëtist geeft voedings- en dieetzorg die bijdraagt aan het herstel van opgenomen patiënten. Daarnaast kan de diëtist ondersteunen in de aanpak bij voedings- en dieetproblemen.

Ondervoeding

Bij opname worden patiënten gescreend op (een risico op) ondervoeding door middel van een SNAQ-screeningslijst. Hierbij kijken de verpleegkundigen naar ongewenst gewichtsverlies, verminderde eetlust en eventueel gebruik van drink- en/of sondevoeding. De diëtist wordt betrokken als er sprake is van (een risico op) ondervoeding.

Voeding-of dieetadviezen bij ziektebeelden

De arts kan ook een verwijzing voor de diëtist schrijven. Dit gebeurt wanneer adviezen nodig zijn bij bijvoorbeeld Diabetes Mellitus (suikerziekte), hart- en vaatziekten, COPD, maag-, darm- en leveraandoeningen, kanker, infectieziekten, operaties, slik- en/of kauwproblemen, wondgenezing, eetstoornissen, decubitus, nierziekten of groeiachterstand.

De diëtist komt op de verpleegafdeling (meermaals) bij u langs voor persoonlijke begeleiding en adviezen. Tijdens de dieetbehandeling werkt de diëtist nauw samen met verschillende disciplines. Denk hierbij aan specialisten, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, logopedisten en de facilitair medewerkers/voedingsassistenten. Indien u na opname verdere dieetbegeleiding nodig heeft en/of wenst, kunt u voor een aantal indicaties terecht op de polikliniek van het IJsselland Ziekenhuis. Of u wordt doorverwezen naar een eerstelijns diëtist* of diëtist in een zorginstelling.

*Met een eerstelijns diëtist bedoelen we de diëtist met een eigen praktijk of de diëtist in bijvoorbeeld een gezondheidscentrum.

Patiëntenfolder in de Folder WebApp: