Beweegconsult voor mensen met diabetes

Heeft u diabetes en zou u graag meer willen bewegen? En bent u in behandeling bij de internist of diabetesverpleegkundige van het IJsselland Ziekenhuis? Dan komt u in aanmerking voor een diabetesbeweegconsult.

Waarom is voldoende bewegen nodig?

Voldoende bewegen heeft een positieve invloed op het bloedsuikergehalte (HbA1c) bij diabetespatiënten. Daarnaast heeft bewegen invloed op overgewicht, op bloeddruk en op een gevoel van gezondheid. 

De meeste mensen weten wel dat bewegen gezond is. Maar de drempel om (weer) te beginnen met sporten is vaak heel hoog. Via een beweegconsult in het ziekenhuis krijgt u na een intake en onderzoek een individueel advies hoe u kunt instromen in het sportaanbod in de wijk waar u woont.

Er bestaat een netwerk van sportaanbieders die er op voorbereid zijn mensen te begeleiden die niet gewend zijn om te sporten. Soms zijn er bijvoorbeeld lichamelijke problemen waardoor u niet kunt sporten. Dan is het soms beter om te starten onder professionele begeleiding. Dat kan bij een fysiotherapeut die specifieke beweegprogramma’s voor diabetespatiënten heeft.

Hoe gaat het beweegconsult in zijn werk?

Wanneer u in aanmerking wilt komen voor een beweegconsult dan kunt u dit bespreken met uw internist of diabetesverpleegkundige. Na een doorverwijzing naar afdeling fysiotherapie ontvangt u een uitnodiging voor de afspraak.

Tijdens het consult bepaalt u samen welke vorm van sporten voor u geschikt is. Bij voorkeur wordt dan al een eerste afspraak gemaakt bij de gewenste sportaanbieder. 

De fysiotherapeut neemt na ongeveer een maand weer contact met u op om na te vragen of het lukt om te blijven sporten. Bij vragen kunt u natuurlijk ook eerder bellen.   

Informeer bij uw zorgverzekeraar

Let op: zorg dat u goed op de hoogte bent van de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering. Wij raden u aan om bij twijfel over de vergoeding van een fysiotherapeutische behandeling altijd contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.