Onschuldige klachten

Op deze pagina vind je onschuldige klachten die met de zwangerschap gepaard kunnen gaan.

Aambeien
Aambeien zijn spataderen van de anus. In de zwangerschap kunnen aambeien gemakkelijk ontstaan of groter worden. Na de bevalling worden de aambeien vaak weer kleiner of verdwijnen. Probeer daarom verstopping en harde ontlasting te voorkomen

Bandenpijn
De baarmoeder is opgehangen aan banden die vastzitten aan het bekken. Bij de groei van de baarmoeder komt er rek op deze banden. Dat veroorzaakt een wat kramperig gevoel in de onderbuik, richting de liezen en schede. Later in de zwangerschap raakt de baarmoeder gewend aan de nieuwe situatie en gaan de klachten vaak weer over.

Bekkenpijn
Bekkenpijn kan een gevolg zijn van de verweking van het schaambeen en de gewrichten bij het staartbeentje.
Bewegen is goed. Heb je moeite met opstaan uit bed? Draai dan eerst op je zij. Druk daarna je bovenlichaam zijwaarts omhoog met je benen bij elkaar.

Braken / misselijkheid
Misselijkheid is vaak een van de eerste zwangerschapsverschijnselen, vooral ’s ochtends na het wakker worden. Vaak houdt de misselijkheid ongeveer na de 16 weken op

Enkele tips tegen misselijkheid: neem regelmatig kleine, lichte maaltijden en neem voor het opstaan een beschuit of cracker.

Je geeft te veel over als je geen voedsel en vocht meer binnen kan houden. Neem in dit geval contact met ons op.

Carpaal tunnel syndroom
Door vocht in de handen kan er een zenuw bekneld raken. Er kunnen dan tintelingen in de vingers of er kan pijn ontstaan. Sommige vrouwen zijn gebaat bij het dragen van polsbeschermers die gebruikt worden bij het skaten. Deze klachten gaan vaak na de bevalling over.

Duizeligheid bij rugligging
Wanneer je een tijdje op je rug ligt, kan het zijn dat je erg duizelig wordt, gaat zweten en dat je het gevoel hebt flauw te vallen. Draai op je zij en binnen een paar minuten is het over. We noemen dit het vena cava syndroom. Het wordt veroorzaakt doordat de baby een groot bloedvat in de rug dicht drukt, waardoor er te weinig zuurstofrijk bloed naar de hersenen gaat.

Extra afscheiding
Door de extra doorbloeding van de vagina ontstaat er meer afscheiding. Deze afscheiding is reukloos en waterig.
Heb je jeuk aan de schaamlippen en daarbij een kwarkachtige vaginale afscheiding, neem dan contact met ons op.  

Harde buiken
In de tweede helft van de zwangerschap treden er “harde buiken” op. Het is een samentrekking van de baarmoeder. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan als je het druk hebt (gehad). Af en toe een harde buik kan geen kwaad. Mocht er een zekere regelmaat zijn en de harde buiken erg pijnlijk zijn, dan is het verstandig contact met ons op te nemen.

Jeuk
Veel zwangere vrouwen hebben jeuk op de huid. De oorzaak is niet bekend en er is ook niet veel aan te doen. Soms helpt inwrijven met mentholpoeder.
Neem bij jeuk van de handpalmen en voetzolen wel contact met ons op.

Koortslip
Eens een koortslip, is altijd een koortslip. Tijdens de zwangerschap is het voor de baby ongevaarlijk omdat het virus dat de koortslip veroorzaakt de placenta niet kan passeren. Een koortslip is wel gevaarlijk voor een pasgeboren baby.

Kuitkrampen
Deze treden vooral ’s nachts op. Door met een gestrekt been de tenen naar de neus te (laten) trekken kunnen de krampen vaak opgeheven worden. Massage wil ook wel eens helpen.

Maagzuur
Door de zwangerschap kan maagzuur makkelijker in de slokdarm terecht komen. Sommige voedingsmiddelen kunnen de klachten verergeren, zoals koffie, sinaasappelsap, vet eten en koolzuur. Als je last hebt van brandend maagzuur, kun je deze voedingsmiddelen vermijden.

Houden de klachten aan? Overleg dan met je verloskundige of gynaecoloog.

Moe
Door de zwangerschapshormonen kun je erg moe zijn, vooral tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap.
Luister naar je lichaam en geef gewoon toe, probeer een dutje te doen overdag en ga ’s avonds vroeg naar bed.

Neus- en tandvlees bloedingen
In de zwangerschap zijn de wanden van de bloedvaatjes in de neus dunner en beter doorbloed. Hierdoor kun je makkelijker een bloedneus krijgen. Ook bloedvaatjes van het mondslijmvlies zijn gevoeliger waardoor bloedend tandvlees nogal eens voorkomt bij zwangere vrouwen. Gebruik een zachte tandenborstel.

Pigmentvlekken
Tijdens de zwangerschap kunnen door de zon of zonnebank bruine vlekken in je gezicht ontstaan. Bescherm je huid tegen de zon om deze vlekken te voorkomen. Gebruik zonnebrandproducten, blijf in de schaduw of draag een hoed. Na de zwangerschap verdwijnen deze pigmentvlekken meestal vanzelf.

(Veel) Plassen
Een zwangere moet meestal veel plassen. Is het plassen ook pijnlijk of heb je daarbij ook buikpijn, meld dit dan.

Rugpijn
Rugpijn komt veel voor in de zwangerschap. Die ontstaat mede door de houdingsveranderingen als gevolg van de groeiende baarmoeder. Hormoonveranderingen geven grotere beweeglijkheid van de bekkengewrichten en verweking van de banden. Door zwemmen en rugspieroefeningen kunnen de spieren soepel worden gehouden. Het dragen van hoge hakken wordt afgeraden. Bij blijvende rugklachten kunnen fysiotherapie, oefentherapie Mensendieck of Caesar verlichting geven.

Spataderen
Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap spataderen aan de benen. Soms komen ze ook in de schaamlippen voor. Advies: Sta of zit niet te lang achter elkaar. Douche met koud water na. Elastische kousen kunnen verlichting brengen. Leg 's nachts de benen wat hoger (geen kussen in de knieholte).

Verstopping door harde ontlasting
Tijdens de zwangerschap werken je darmen wat trager. Daardoor kan het zijn dat je minder vaak ontlasting hebt en je ontlasting harder is. Vezelrijke voeding kan helpen, zoals rauwkost, fruit en volkorenproducten. Eventueel kun je zemelen toevoegen. Zorg dat je daarbij ongeveer 2 liter per dag drinkt. Ook lichaamsbeweging is belangrijk voor de stoelgang.

Vocht vasthouden
Iedere zwangere houdt vocht vast. Vooral op warme dagen en bij weinig beweging. Bewegen en met de benen wat hoger leggen kan helpen. Als je naast opgezette enkels, handen en voeten ook andere klachten hebt, neem dan contact met ons op.

Zwangerschapsstrepen
Zwangerschapsstrepen of striae ontstaat wanneer de rek van de huid, de groei van de baarmoeder niet meer kan bijhouden. Er komt grote spanning op de huid te staan en deze begint een beetje te scheuren. In de zwangerschap zijn ze paarsrood. Na de bevalling verbleken ze en worden ze kleiner. Ze gaan nooit helemaal weg. Er zijn geen crèmes of methodes die de striemen kunnen voorkomen.

Veel van bovenstaande informatie is ook te vinden in de folder Zwanger! van het RIVM.