Materialen op de gipskamer

Mineraalgips (kalkgips)

Mineraalgips, ook het ‘ouderwetse gips’ genoemd, wordt vooral gebruikt bij het aanleggen van spalken.  Een spalk is een gips waarbij het aangedane lichaamsdeel slechts gedeeltelijk is omsloten met gips. Het gips wordt voornamelijk ingezet bij ‘nieuwe’ breuken, veelal op de Spoedeisende Hulp. De spalk zorg ervoor dat het aangedane lichaamsdeel rust krijgt, waardoor de zwelling kan afnemen en de pijnklachten verminderen. Het gips heeft een absorberende werking (kan wondvocht opnemen) en wordt daarom veelal gebruikt na een operatie en bij wonden bij een diabetische voet. Het gips houdt het genezingsproces van de wond niet tegen.
Mineraalgips is na 24 tot 48 uur uitgehard.
 

Kunststofgips

Kunststofgips is, zoals de naam al aangeeft, geen echt gips maar een verband gemaakt van glasvezel of polyester, gedrenkt in een polyurethaanhars. Het is sterk materiaal, minder zwaar, en beter rontgendoorlaatbaar.
Kunststofgips is na een half uur uitgehard en kan dan gebruikt en/of belast worden, mits de patiënt daar toestemming voor krijgt van de arts.
 

Flexibel kunststofgips (Soft)

Met dit materiaal worden letsels behandeld die een klein beetje beweging mogen verdragen. Ook wordt het gebruikt voor het maken van afneembare spalken. En voor de behandeling van kleine breuken bij jonge kinderen, de zogenoemde ‘greenstick’of ‘twijgbreuk’. Het voordeel is dat het niet met een gipszaag verwijderd hoeft te worden. Dit kan met een schaar.
 

Tape

Dit wordt gebruikt om functioneel te behandelen.
 

Prefab braces

In een aantal gevallen leveren we kant en klare braces aan de patiënten. Te denken valt aan enkel-, knie-, of polsbraces.
 

Zwemgips

In de zomermaanden kunnen we zwemgips aanleggen. Zwemgips is een kunststofgips zonder polstering (watten en dergelijke) en kan in de zomermaanden worden aangelegd. Let op: het aanleggen van zwemgips is niet altijd mogelijk. Of dit kan hangt af van: het lichaamsdeel, de soort aandoening en of er wondjes onder het gips zitten. Vraag dit daarom altijd na aan de gipsverbandmeester.

Patiëntenfolder in de Folder WebApp: