Hysteroscopie betekent: kijken in de baarmoeder. De binnenkant van de baarmoeder wordt bekeken met een kijkbuis (hysteroscoop). Dit instrument wordt via de schede ingebracht.
De hysteroscoop is een dunne holle buis waar een lichtbundel doorheen gaat. Om de binnenkant van de baarmoeder zichtbaar te maken, brengt de gynaecoloog tijdens de hysteroscopie vloeistof naar binnen. Vaak sluit men de hysteroscoop aan op een camera. Het beeld is dan op een televisiescherm te zien en u kunt (in overleg) zelf ook meekijken.
Er is sprake van diagnostische hysteroscopie en therapeutische hysteroscopie.
Bij een diagnostische hysteroscopie zijn kleine ingrepen mogelijk, zoals het verwijderen van een poliepje of een spiraaltje waarvan de touwtjes niet meer zichtbaar zijn.
Een diagnostische hysteroscopie wordt uitgevoerd op de polikliniek of op een operatiekamer. Het onderzoek gebeurt soms zonder verdoving en soms onder plaatselijke verdoving. Ook kan algehele narcose of een ruggenprik worden gegeven; u wordt dan voor één dag in het ziekenhuis opgenomen (dagopname).
Waarom een diagnostische hysteroscopie?
Er zijn verschillende redenen voor de diagnostische hysteroscopie:
Bij een therapeutische hysteroscopie wordt niet alleen gekeken, maar wordt ook een behandeling uitgevoerd. Daarom worden er via de hysteriscoop niet alleen vloeistof, maar ook instrumenten in de baarmoederholte gebracht, zoals tangetjes, schaartjes of kleine lisjes die electrisch verhit worden.
Wanneer wordt een therapeutische hysteroscopie geadviseerd?
Er zijn een aantal redenen voor een therapeutische hysteroscopie . De kleinere ingrepen kunnen meestal in dagbehandeling plaatsvinden; voor de grotere is soms langere opname noodzakelijk.
Kleine operaties:
Grote operaties: