Ervaringsverhaal Johanna van der Molen

“De meeste vrouwen in mijn familie zijn bijna honderd geworden”, vertelt Johanna. “Die trend zet ik graag voort, maar dan wil ik wel van het leven kunnen blijven genieten.

Veel pijn en urineproblemen vanwege een verzakking passen daar wat mij betreft niet bij.” Haar gynaecoloog Van den Hende stelde daarom een prolapsoperatie voor en verwees haar door naar collega-gynaecoloog Schmitz.

Pijnlijke ingreep

Bij een prolapsoperatie wordt de blaas opgehangen. Een pijnlijke ingreep, maar er was een aanzienlijke kans dat de ingreep Johanna’s klachten zou verhelpen. Johanna: “Eigenlijk is het een twee-in-één operatie. De dokter waarschuwde me van tevoren voor de pijn en stelde zelfs voor de ingreep in twee etappes uit te voeren.”

Eigenwijs

Maar twee keer onder het mes gaan, dat zag Johanna niet zitten. ‘U doet maar direct wat u moet doen’ zei ze tegen de gynaecoloog. En zo gebeurde het. “Na mijn vakantie voerde ze de ingreep in een keer uit. Achteraf geef ik toe dat ik hierin een beetje eigenwijs was. Stiekem ging ik ervan uit dat de pijn wel mee zou vallen.”

Uitstekend geïnformeerd

“Hoewel dokter Schmitz mij voorafgaand aan de operatie uitstekend informeerde, dringt alles op zo’n moment toch niet helemaal tot je door. Daarom was ik blij dat mijn dochter erbij was. Met z’n tweeën hoor je altijd meer dan alleen. Eerlijk is eerlijk: het is allemaal precies zo gegaan als de gynaecoloog voorspelde.”

Zorgzaam

“Eenmaal op de uitslaapkamer had ik het behoorlijk koud. Het fijne was dat de verpleging direct voor me klaar stond met een warme plaat en extra dekens. Ze pakten me helemaal in; heel comfortabel. Iedereen is ontzettend zorgzaam, zonder dat je erom hoeft te vragen. Dat doet een mens goed.”

Op eigen verzoek

“Toen de dokter de ochtend na de operatie aan mijn bed kwam, moest ik inderdaad toegeven dat ik pijn had. En hoewel ik na twee dagen alweer naar huis mocht, voelde ik daar nog weinig voor. Ik had veel last en kon nauwelijks op mijn benen staan. Twee dagen later ging ik alsnog. Nu op eigen verzoek en met pijnstillers.”

In de watten gelegd

Over haar verblijf in het IJsselland Ziekenhuis is Johanna vol lof. “Het is een kleinschalig, gezellig ziekenhuis en de mensen op de afdeling Gynaecologie weten wie je bent. Bovendien krijg je alle aandacht en word je in de watten gelegd. Precies wat je nodig hebt als je ziek bent.”