Ervaringsverhaal Diana den Otter-van Bree

“De eerste keer op de afdeling Gynaecologie voelde ik me behoorlijk overvallen”, vertelt Diana, moeder van vier volwassen kinderen en oma. “Dokter Renes legde uit wat er aan de hand was en nam vervolgens stukjes weefsel weg voor onderzoek.

Het leek alsof ik daarna in een stroomversnelling terechtkwam. De uitslag kwam op de afgesproken dag binnen en gaf aan dat er in mijn baarmoederhals veel onrustige cellen waren gevonden.”

Goed voorbereid

Diana werd op 2 januari 2013 poliklinisch geholpen. Tijdens de ingreep brandde de gynaecoloog de afwijkende cellen weg en een deel werd weggesneden. “Van tevoren hadden twee assistentes me uitgelegd wat er precies ging gebeuren. Tijdens de ingreep merkte ik dat de arts heel goed wist wat hij deed. Dat gaf me een gerust gevoel.”

Zware keuze

Na de ingreep bleef Diana onder controle bij haar gynaecoloog. “Mijn baarmoederhals was steeds schoon. Maar na ruim anderhalf jaar zagen we tijdens een inwendige echo opeens een bobbeltje achterin mijn baarmoeder”, vertelt Diana. “De schok was groot.” Na weer een operatie, dit keer onder narcose, stond ze voor een zware keuze: om de drie maanden langskomen voor controle of uit voorzorg haar baarmoeder laten verwijderen.

Alle tijd

Of het bobbeltje in Diana’s baarmoeder goed- of kwaadaardig was, bleef ook na de operatie onduidelijk. “De arts besprak eerst uitgebreid met mij wat voor mijn situatie het beste was. Samen met mijn man heb ik bijna een uur bij hem gezeten. Daarna nam ik mijn besluit: mijn baarmoeder, eileiders en eierstokken moesten eruit. Het was te riskant om mijn eileiders of eierstokken te laten zitten. Daarbij wilde ik graag van die verschrikkelijke onzekerheid af.”

“Ik heb nu rust in mijn lichaam en rust in mijn hoofd.”

Liefde voor het vak

“Voorafgaand aan de operatie nam ik samen met de gynaecoloog door hoe het verwijderen van mijn baarmoeder zou verlopen, welke risico’s er waren en hoe mijn herstelperiode eruit zou zien. Ik kon al mijn vragen stellen en de dokter maakte telkens alle tijd voor mij. Alles is precies zo gegaan als hij voorspelde. Het was natuurlijk niet prettig dat ik naar het ziekenhuis moest, maar op de afdeling voelde ik me echt thuis. De verpleegsters stonden altijd voor me klaar en waren doortastend en ervaren. De liefde voor het vak straalde ervan af.”

Afscheid

Na een periode van tweeënhalf jaar nam Diana afscheid van haar gynaecoloog. “Bij de laatste controle zag alles er perfect uit. Best gek was dat. Ineens hoefde ik nooit meer terug te komen. Wat ben ik blij dat we dit samen hebben overwonnen!”