Ervaringsverhaal Arianne Graafland-Westmaas

Al met al was Arianne, zelf verpleegkundige in het Erasmus Medisch Centrum, vijf jaar lang onder controle bij de afdeling Gynaecologie van het IJsselland Ziekenhuis. “Het was flink schrikken toen ik tijdens mijn eerste zwangerschap plotseling bloed verloor”, vertelt ze.

Ariannes verloskundige in Nieuwerkerk aan den IJssel verwees haar direct door naar de gynaecoloog voor een echo.

Slecht nieuws…

Gelukkig werd ze bij het IJsselland Ziekenhuis snel geholpen. “Helaas had de gynaecoloog slecht nieuws: op de echo was geen kloppend hartje te zien”, vertelt Arianne. “Dit betekende dat ik mijn kindje ging verliezen. Thuis wachtte ik een spontane miskraam af, maar die bleef uit. Daarom werd ik gecuretteerd.”

Snel en accuraat

Uiteindelijk volgden er nog vijf miskramen voor Arianne. “Dat was psychisch erg zwaar. Vooral iedere keer wachten thuis op een spontane miskraam vond ik vreselijk. In overleg met de gynaecoloog kon dat gelukkig anders. Er was alle ruimte voor mijn wensen. Was het eenmaal duidelijk dat de zwangerschap zou eindigen in een miskraam, dan kon ik nog dezelfde of de volgende dag in het ziekenhuis terecht voor een curettage.”

“Er was ruimte voor mijn wensen. Dat vond ik heel prettig."

Gemoedsrust

Er waren zeker momenten dat Arianne en haar partner het somber inzagen. Arianne: “We hebben zelfs gedacht dat een gezin er voor ons niet inzat. De eerste tien weken van de zwangerschap waren iedere keer weer enorm spannend. Voor mijn gemoedsrust kreeg ik elke week een echo in het ziekenhuis. Ook als ik weer eens bloed verloor, ook al was het ’s avonds, kon ik altijd komen voor een echo. In die periode leefde ik eigenlijk van echo naar echo. Ze kenden me ondertussen goed op de afdeling Gynaecologie. Het was heel fijn dat ik de afdeling altijd rechtstreeks kon bellen als ik vragen had.”

Eindelijk!

Flexibiliteit en patiënten echt betrekken bij de behandeling. Dat zijn volgens Arianne sterke punten van de afdeling Gynaecologie. “En betrokkenheid”, benadrukt ze. “Ik merkte dat mijn vaste gynaecoloog dokter Lim heel blij voor ons was toen er na drie jaar eindelijk een kindje kwam. Iedereen leefde echt met ons mee.”

Een luxe geboortecentrum

Inmiddels is Arianne bevallen van twee prachtige, gezonde kinderen. Beide keren via een keizersnede in Geboortecentrum IJsselland. “Het geboortecentrum vond ik fantastisch”, vertelt ze. “Ik had een eigen kamer met koelkast en mijn man kon gewoon blijven eten en overnachten. Bezoek kon ik ontvangen wanneer ik maar wilde en het personeel was ontzettend vriendelijk. Daardoor konden we volop genieten van ons kindje.”