Barrett Behandelcentrum

Een Barrett slokdarm ontstaat wanneer er een verandering is opgetreden van het slijmvlies in de slokdarm. Deze verandering is een proces wat zich over langere tijd heeft ontwikkeld en het gevolg is van een te hoge blootstelling aan maagzuur.

Bij de meest patiënten is sprake van een middenrifs- breuk, omdat er dan meer maagzuur in de slokdarm terecht komt.

Patiënten met een Barrett slokdarm hebben 30-50% meer kans om slokdarmkanker te krijgen in vergelijking met personen zonder Barrett slokdarm. Het ontstaan van slokdarmkanker wordt voorafgegaan door een aantal voorstadia met onrustige cellen.
Om deze reden wordt aan patiënten met een Barrett slokdarm geadviseerd om op regelmatige tijdstippen een kijkonderzoek van de binnenkant van de slokdarm (gastroscopie) te ondergaan. Het doel van deze gastroscopieën is om tijdig het ontstaan van slokdarmkanker te herkennen, waardoor de kans op genezing toeneemt.

Behandeling

De behandeling van een Barrett slokdarm omvat meerdere technieken die via een kijkonderzoek uitgevoerd kunnen worden. Hiervan zijn het verwijderen en het wegbranden van het onrustige weefsel de meest toegepaste technieken. De keuze voor het type behandeling is van meerdere factoren afhankelijk en zal met de patiënt op de polikliniek worden besproken. Deze behandelingen kunnen in de meeste gevallen uitgevoerd worden met een roesje, die bestaat uit een slaapmiddel en een pijnstiller.

Voordeel

Het voordeel van het Barrett Behandelcentrum is dat we de beste Barrett zorg kunnen leveren aan onze eigen patiënten, maar ook van buiten onze regio. “Voorheen kregen patiënten met een hoge mate van onrustige cellen bijna allemaal slokdarmkanker en werden ze allemaal geopereerd”. “Tegenwoordig  kan met de huidige nieuwe endoscopische behandeling een zware (dure) operatie bespaard blijven en hebben patiënten erna een betere kwaliteit van leven. Het maag-, darm-, levercentrum van het IJsselland Ziekenhuis vervult hierdoor een belangrijke rol als een expertise centrum voor de hele regio”, vertelt  dr. T.J. Tang, MDL-arts in het IJsselland Ziekenhuis.

'Ik mag me gelukkig prijzen dat ik hier behandeld kon worden.' Lees het hele verhaal van Cocky Adams.

Samenwerking op het gebied van Barrett-zorg

Maag-Darm-Leverartsen uit het Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en IJsselland Ziekenhuis werken samen op het gebied van de Barrett-zorg, een aandoening aan de slokdarm. In één gezamenlijk ‘Barrett Netwerk Zuidwest-Nederland’ bundelen zij kennis en kunde zodat de patiënt in de regio de beste Barrett-zorg op de beste plek krijgt.

Patiëntenfolder in de Folder WebApp: