Hepatitis C

Hepatitis C is een ernstige vorm van leverontsteking die veroorzaakt wordt door een virus. Bij Hepatitis C gaat het om een ander virus dan bij bijvoorbeeld A, of B.

Hepatitis C wordt in de meeste gevallen chronisch: ongeveer 80% van de mensen die besmet raken, krijgen een chronische leverontsteking. Dit kan ernstige klachten veroorzaken. Bij ongeveer 25% van de mensen met chronische hepatitis C ontstaat na 5-10 jaar levercirrose. Levercirrose is een ernstige leverziekte, waarbij gezond weefsel vervangen wordt door littekenweefsel. Bij de helft van deze patiënten ontstaat na 10 jaar leverkanker (HCC= Hepatocellulair Carcinoom).

Hoe ontstaat hepatitis C?

Hepatitis C is een virus. We maken antistoffen aan tegen dit virus, zodra het ons lichaam binnenkomt. De antistoffen die gemaakt worden zijn geen beschermende antistoffen. Ze vertellen ons alleen of het lichaam in contact is geweest met het virus. Mensen kunnen, nadat ze "genezen" zijn, alsnog nog een keer geïnfecteerd raken.

Iemand kan echter ook besmet zijn zonder het te merken. In beide gevallen bent u besmettelijk voor andere mensen. Het kan zo’n 10-20 jaar duren voordat iemand die besmet is duidelijke klachten krijgt. Het hepatitis C virus is pas in 1989 ontdekt. Het komt daardoor overal ter wereld voor.

Het hepatitis C virus wordt hoofdzakelijk overgedragen via bloed-bloed contact. Dit wil zeggen door:

  • Intraveneus drugsgebruik, voornamelijk het delen van injectienaalden;
  • Bloedtransfusies die niet getest zijn op HCV voornamelijk voor 1991;
  • Seksueel contact of tijdens de bevalling, deze vormen komen minder vaak voor;
  • Tatoeages piercings, acupunctuur en andere ingrepen waarbij niet-steriel materiaal gebruikt wordt.

Het hepatitis C virus wordt dus niet verspreid via voedsel, water of door contact zoals knuffelen, zoenen en delen van voedsel of drank met een besmet persoon.

Acuut of chronisch

  • Acute hepatitis C

Acute hepatitis C kan vanzelf genezen.

  • Chronische hepatitis C

Hepatitis C wordt echter meestal chronisch. Dit kan ernstige klachten geven en daarom moet een chronische hepatitis C behandeld worden met medicijnen. Maar hepatitis C wordt niet voor niets ‘sluipende ziekte’ genoemd. Na 10-30 jaar kunnen klachten pas merkbaar zijn, maar kan er al wel leverschade zijn ontstaan.

Soms kan de specialist besluiten af te wachten met behandeling. Dit gebeurt alleen wanneer er geen actieve leverontsteking te zien is.

Behandeling

Helaas is inenten tegen deze vorm van leverontsteking niet mogelijk.

Hepatitis C behandelen we tegenwoordig met direct werkende antivirale middelen (DAA’s). Deze middelen zijn veel effectiever en worden veel beter verdragen dan de oude behandeling: de combinatie van Peginterferon en Ribavirine. De kans op genezing van de hepatitis C ligt bijna altijd boven de 95%, onafhankelijk van het genotype of hoe ver de ziekte gevorderd is.

De arts kan u vertellen hoe lang de behandeling duurt, hoe groot de kans is dat u geneest en welke verschillende bijwerkingen de behandelingen kunnen hebben.