Colitis Ulcerosa

Colitis Ulcerosa beperkt zich in principe tot de dikke darm. Dit wordt ook al aangegeven in de naam: colon betekent dikke darm en -itis betekent ontsteking.

Over Colitis Ulcerosa

De ontsteking begint meestal in de endeldarm, het onderste deel van de dikke darm en kan zich later uitbreiden over de hele dikke darm. Bij het grootste deel van de patiënten is vooral het linkerdeel (het gedeelte boven de endeldarm) van de dikke darm aangetast.

Bij colitis ulcerosa ontstaan zweren (ook wel ulcera genoemd) in de darmwand, maar het verschil met de ziekte van Crohn is, dat ze meer aan de oppervlakte blijven en niet door de darmwand heen groeien. Fistels en vernauwingen komen vrijwel niet voor. 

Colitis ulcerosa kan heel geleidelijk beginnen, maar ook plotseling. Net als bij de ziekte van Crohn verschilt de ziekte van mens tot mens. De een heeft vaker en ernstiger klachten dan een ander. Soms blijven de klachten spontaan weg om opeens weer in alle hevigheid op te laaien.
De meest voorkomende klachten bij colitis ulcerosa zijn buikpijn en diarree, vaak met slijm en bloed. Bloedverlies kan weer aanleiding geven tot bloedarmoede.

Terug naar IBD

Het MDL centrum paars verlicht op Wereld IBD-dag op 19 mei