De internisten en hun aandachtsgebieden

Internisten werken altijd in teamverband binnen de muren van een ziekenhuis. Binnen het team onderscheidt men zich onderling door middel van specifieke belangstelling voor één of meer van de aandachtsgebieden van de interne geneeskunde.

Juist omdat het vakgebied zo breed is, hebben veel internisten zich gespecialiseerd in bepaalde aandoeningen (aandachtsgebieden). Internisten noemen zich daarom ook wel endocrionoloog, hematoloog, intensivist, oncoloog of vasculair geneeskundige.
Binnen de vakgroep Interne geneeskunde van het IJsselland Ziekenhuis zijn zeven internisten werkzaam.

drs. R.A. Alwani Internist-endocrinoloog

Drs. R.A. Alwani is sinds 1 juni 2009 werkzaam in het IJsselland Ziekenhuis als algemeen internist met als aandachtsgebied endocrinologie. Na het afronden van zijn opleiding tot internist endocrinoloog is hij gedurende 1 jaar werkzaam geweest in het Erasmus MC, afd. Inwendige Geneeskunde/Endocrinologie.

Hij is opgeleid tot internist in het Erasmus MC en in het Ikazia Ziekenhuis, beide te Rotterdam. Aansluitend heeft hij de opleiding voor het aandachtsgebied endocrinologie gedaan in het Erasmus MC.

dr. S. de Bie Internist-nefroloog

Dr. S. de Bie is sinds 1 september 2021 werkzaam in het IJsselland Ziekenhuis als algemeen internist met als aandachtsgebied nefrologie. Na het afronden van haar opleiding tot internist-nefroloog in januari 2021 is ze werkzaam geweest in het HMC in den Haag. Zij is opgeleid tot internist in het Havenziekenhuis, Franciscus Gasthuis en Erasmus MC in Rotterdam. Aansluitend heeft zij de opleiding binnen het aandachtsgebied nefrologie in het Erasmus MC en Maasstad ziekenhuis in Rotterdam gedaan. Daarnaast heeft ze een speciale interesse voor de klinische farmacologie.

In 2013 is zij gepromoveerd op farmaco-epidemiologische studies naar het gebruik van geneesmiddelen en bijwerkingen. De titel van het proefschrift is ‘Studying use and risks of medicines in children: a European approach’. In deze periode was ze ook werkzaam als beoordelaar geneesmiddelenbewaking bij het CBG in den Haag.

dr. E.L.E. de Bruijne Internist-vasculair geneeskundige

Dr. E.L.E. de Bruijne is sinds 1 juli 2011 werkzaam in het IJsselland Ziekenhuis als algemeen internist met als aandachtsgebied vasculaire geneeskunde. Van 2005-2011 was hij werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk.
Hij is opgeleid tot internist in het Ikazia ziekenhuis en het Erasmus MC, beide te Rotterdam en internist sinds 2004. Daarna heeft hij de opleiding voor het aandachtsgebied vasculaire geneeskunde in het Erasmus MC afgerond in 2005. 
Dr. de Bruijne is gepromoveerd in 2011 aan het Erasmus MC. Hij heeft onderzoek gedaan met betrekking tot hart- en vaatziekten op jonge leeftijd. De titel van zijn proefschrift is 'Thrombin Activatable Fibrinolysis Inhibitor in Venous and Arterial Thrombosis'. 

drs. C.J. Compaijen Internist-endocrinoloog

Drs. C.J. Compaijen is sinds 1 januari 2020 werkzaam in het IJsselland Ziekenhuis als algemeen internist met het aandachtsgebied endocrinologie. Na het afronden van haar opleiding in 2017 heeft zij gewerkt in het Amsterdam UMC en het MC Zuiderzee ziekenhuis (Lelystad). Zij is opgeleid tot internist in het Spaarne Gasthuis in Haarlem en het Amsterdam UMC. Aansluitend heeft zij de opleiding tot internist afgerond en het aandachtsgebied endocrinologie gedaan in het Amsterdam UMC, zowel locatie VUmc als locatie AMC.

dr. L. van Hoeven Internist-acuut geneeskundige

Dr. L. van Hoeven is sinds 1 augustus 2022 werkzaam in het IJsselland Ziekenhuis als algemeen internist met als aandachtsgebied de acute interne geneeskunde. Zij is opgeleid tot internist in het Maasstadziekenhuis, Albert Schweitzer ziekenhuis en Erasmus MC in Rotterdam. De opleiding tot het aandachtsgebied acute interne geneeskunde heeft zij afgerond in het Franciscus Gasthuis en het Erasmus MC in Rotterdam.

In 2016 is zij gepromoveerd binnen de afdeling Reumatologie in het Erasmus MC. Zij heeft klinisch onderzoek gedaan bij patiënten met chronische lage rugklachten die veroorzaakt worden door een reumatisch ziekte (axiale spondyloartritis). Tijdens haar promotie heeft zij de master Klinische Epidemiologie afgerond. 

Haar aandachtsgebieden zijn point of care echografie (POCUS), onderwijs aan co(assistenten) en het optimaliseren van de acute patiëntenzorg.

dr. N.D. Niemeijer Internist-endocrinoloog

Dr. N.D. Niemeijer is sinds januari 2015 werkzaam in het IJsselland Ziekenhuis als algemeen internist met als aandachtsgebied endocrinologie. Zij is opgeleid tot internist in het Amphia ziekenhuis te Breda en het Erasmus MC te Rotterdam. Aansluitend heeft zij de opleiding voor het aandachtsgebied endocrinologie gedaan in het LUMC te Leiden. Deze heeft zij in januari 2014 afgerond. 

Dr. Niemeijer is maart 2017 gepromoveerd bij de afdeling endocrinologie van het LUMC. Zij heeft klinisch onderzoek gedaan naar patiënten met een zeldzame genetische mutatie die aanleiding geeft tot tumoren in het hoofd-hals gebied en in de bijnieren.

dr. L. Poppe-Manenschijn Internist-oncoloog

Dr. L. Poppe-Manenschijn is sinds 1 februari 2021 werkzaam in het IJsselland Ziekenhuis als internist, met als aandachtsgebied oncologie. Zij is opgeleid tot internist-oncoloog in het Franciscus Gasthuis en Erasmus MC/Daniel den Hoed Kliniek. Dr. Poppe-Manenschijn is gepromoveerd in 2013. Haar promotieonderzoek op de afdeling endocrinologie van het Erasmus MC betrof onderzoek naar de rol van stresshormonen (cortisol) bij de ontwikkeling van (risicofactoren voor) hart-en vaatziekten.

drs. B. Santbergen Internist-hematoloog

Drs. B. Santbergen is sinds mei 2017 werkzaam in het IJsselland Ziekenhuis als algemeen internist met aandachtsgebied hematologie. Na het afronden van zijn opleiding is hij 4 maanden werkzaam geweest in het Erasmus MC bij de afdeling hematologie. Hij is opgeleid tot internist in het St. Elisabeth ziekenhuis te Tilburg en het Erasmus MC te Rotterdam. Aansluitend heeft hij de opleiding voor het aandachtsgebied hematologie gedaan in het Erasmus MC. Binnen de hematologie heeft drs. Santbergen met name interesse in myeloproliferatieve ziekten, CLL, multiple myeloom en lymfomen. Hij is lid van de landelijke HOVON-werkgroep voor myeloproliferatieve ziekten.

dr. R.F.J. Schop Internist-hematoloog

Dr. R.F.J. Schop is sinds 1 januari 2010 werkzaam in het IJsselland Ziekenhuis als algemeen internist met als aandachtsgebied hematologie
Hij is opgeleid tot internist in het Erasmus MC en in het Havenziekenhuis, beide te Rotterdam en internist sinds 2008. Daarna heeft hij de opleiding tot hematoloog in het Erasmus MC gedaan en afgerond in 2009. 
Dr. Schop is gepromoveerd in 2008 aan het Erasmus MC op onderzoek naar genetische afwijkingen bij de bloedziekte Waldenström macroglobulinemie. De titel van zijn proefschrift is: 'Studies on the Genetic Characterization of Waldenström Macrogloblinemia.

drs. C.C. Simon Internist

Drs. C.C. Simon is sinds 1 oktober 2017 werkzaam in het IJsselland Ziekenhuis als algemeen internist. Van 2008 tot 2010 was ze werkzaam in het Westfries Gasthuis te Hoorn en van 2010 tot 2017 was zij werkzaam in het Havenziekenhuis te Rotterdam.

Zij is opgeleid tot internist in het Havenziekenhuis te Rotterdam, het Medisch Centrum Rijnmond Zuid te Rotterdam en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam.

drs. M.B. Vastbinder Internist-oncoloog

Drs. M.B. Vastbinder is sinds april 2018 werkzaam in het IJsselland Ziekenhuis als internist met aandachtsgebied oncologie. Zij is opgeleid tot internist in het Slingeland ziekenhuis te Doetinchem, het Radboud UMC te Nijmegen en het Erasmus MC te Rotterdam. Aansluitend heeft zij de opleiding voor het aandachtsgebied oncologie gedaan in het Erasmus MC, locatie Daniel den Hoed en locatie Dijkzigt. Na het afronden van haar opleiding tot internist-oncoloog in 2017 is zij meer dan een jaar werkzaam geweest in het Erasmus MC bij de afdeling oncologie.

Binnen de oncologie heeft drs. Vastbinder met name interesse in met name mammacarcinoom en urogenitale- en gastro-intestinale oncologie. Zij is lid van de landelijke onderzoeksgroep BOOG en doet onderzoek op het gebied van borstkanker in samenwerking met het Erasmus MC.

drs. J.M. de Voogd

Drs. J.M. de Voogd is sinds 5 december 2022 werkzaam in het IJsselland Ziekenhuis als algemeen internist met aandachtsgebied acute interne geneeskunde en obstetrische interne geneeskunde. Hij is opgeleid tot internist in het Ikazia ziekenhuis en in het Erasmus Medisch Centrum (Universitair Medisch Centrum) te Rotterdam. Zijn subspecialisatie Acute geneeskunde heeft hij afgerond in het Maasstad ziekenhuis en het Erasmus MC in Rotterdam. Zijn aandachtsgebieden zijn: point-of-care echografie, spoedzorg binnen de interne geneeskunde, interne geneeskunde problematiek bij zwangere vrouwen en onderwijs aan coassistenten en arts-assistenten (in bijvoorbeeld eerste opvang van zieke patiënten).