De keel

Op deze pagina leest u meer over aandoeningen en behandelingen aan de keel.

Kwaadaardige aandoeningen in de mond en de keel zijn in het beginstadium goed te behandelen met een operatie, bestraling en soms medicijnen. Indien nodig wordt u verwezen naar het Erasmus Medisch Centrum.

Heesheid wordt meestal veroorzaakt door afwijkingen aan de stembanden. In bepaalde gevallen is een operatie noodzakelijk. Maar vaak zijn stemadviezen of logopedie voldoende.

KNO-onderzoek

Aansluitend aan het gesprek met de KNO-arts wordt het KNO-gebied onderzocht. Hiervoor neemt u plaats op de onderzoeksstoel. De KNO-arts bekijkt de mond en keel met een tongspatel. Als lager in de keel gekeken moet worden, bijvoorbeeld bij stem- of slikklachten, wordt een spiegeltje of kijkinstrument (fiberlaryngoscoop of stroboscoop) gebruikt. Vaak wordt ook in de hals gevoeld naar lymfeklieren, speekselklieren en de schildklier.

De hals

Goedaardige én kwaadaardige gezwellen in het bovenste deel van de hals worden vaak veroorzaakt door afwijkingen aan de mond, keel of neus. Na een onderzoek door de KNO-arts zijn deze afwijkingen eenvoudig en snel te herkennen. Dat geldt ook voor slikklachten veroorzaakt door afwijkingen in het bovenste deel van de slokdarm.

Snurken

Wat is snurken? Snurken wil zeggen dat bij het ademhalen tijdens het slapen een zagend, ruisend-brommend geluid wordt gemaakt. Dit geluid is soms zo sterk dat een partner, huisgenoot of zelfs buren hier last van kunnen hebben.

Kijk voor meer informatie op onze webpagina over het slaap- en snurkspreekuur in ons ziekenhuis.
U kunt ook de website www.kno.nl (snurken) raadplegen.