De neus

Op deze pagina leest u meer over aandoeningen en behandelingen aan de neus.

Behalve de operatieve behandeling van neusverstoppingsklachten door een scheef neustussenschot voert de KNO-arts ook operaties uit aan de neusbijholten (waartoe o.a. de kaakholten en de voorhoofdsholten behoren).

Met moderne technieken is het mogelijk om de neusbijholten via de neusopening te behandelen. Op deze manier kunnen afwijkingen als neuspoliepen en neusbijholteonstekingen (een veel voorkomende oorzaak van hoofdpijn) worden weggenomen. 

Verreweg de meeste operatieve correcties aan de in- en uitwendige neus, inclusief de neuspunt, worden door de KNO-arts uitgevoerd. Dit komt omdat er samenhang bestaat tussen de vorm (cosmetische neuschirurgie) en de functie van de neus. Veel afwijkingen van de vorm van de neus worden veroorzaakt door inwendige afwijkingen en gaan gepaard met stoornissen in de functie. 
Lees meer over cosmetische neuscorrecties.

Een andere vorm van functiestoornissen wordt veroorzaakt door allergie (overgevoeligheid). De KNO-arts onderzoekt en behandelt de klachten die worden veroorzaakt door allergie van de bovenste luchtwegen.

KNO-onderzoek

Aansluitend aan het gesprek met de KNO-arts wordt het KNO-gebied onderzocht. Hiervoor neemt u plaats op de onderzoeksstoel.

De KNO-arts bekijkt de neus van verschillende kanten en met een neusspeculum, waarmee de ingang van de neus wat verder wordt geopend. Hierbij wordt specifiek gekeken naar het slijmvlies, de stand van het neustussenschot, de doorgankelijkheid van de neus en de grootte van de neusschelpen. Als verder achterin de neus moet worden gekeken, wordt dit met een kijkinstrument (nasoendoscopie) gedaan.