1 op de 10 kinderen wordt te vroeg geboren

De geboorte van een kindje is een heugelijke gebeurtenis, maar dit kan ook anders lopen. 1 op de 10 kinderen wordt te vroeg geboren. Voor de ouders breekt een onzekere periode in hun leven aan en er is vaak geen sprake van een onbezorgde gelukkige kraamperiode.

In plaats van in een wiegje thuis ligt het kindje in een couveuse in het ziekenhuis. Ouders rijden op en neer naar het ziekenhuis om zoveel mogelijk bij hun kindje te zijn. Dit was in januari 2014 ook realiteit voor Eva van Hensen. Ze beviel na 31 weken zwangerschap van haar dochtertje Kimberly.

 ‘Ik had een goede zwangerschap en werkte nog fulltime zonder problemen, maar toen ik 31 weken zwanger was ging het mis. Van de ene op de andere dag verloor ik heel erg veel bloed. Ik ben meteen naar het IJsselland Ziekenhuis gegaan en daar bleek dat mijn placenta los had gelaten. Dit gebeurt bij 1% van alle zwangere vrouwen.

Vanwege de termijn van mijn zwangerschap kon ik niet bevallen in het IJsselland Ziekenhuis. Ik werd doorverwezen naar het Sophia Kinderziekenhuis. Daar ging alles heel snel. Ik werd naar de OK gereden voor een spoedkeizersnede. Ik was niet bang dat ik Kimberly zou verliezen. We waren in goede handen en tegenwoordig zijn kindjes vanaf 24 weken al levensvatbaar. Ik was wel bang voor mezelf, ik voelde me helemaal niet goed door het vele bloedverlies.

Terug naar het IJsselland Ziekenhuis

Gelukkig verliep de keizersnede goed en was Kimberly stabiel. Er waren geen complicaties. Ze woog 1325 gram. Na een week ging het zo goed met Kimberly dat we terug naar het IJsselland Ziekenhuis mochten. Dat was heel fijn, want daar wonen we in de buurt. Drie weken lang heeft Kimberly in het ziekenhuis gelegen. Dat was een intensieve periode. Twee keer per dag ging ik naar het ziekenhuis om Kimberly te verzorgen. Dat was in het begin best onwennig, want ze was zo klein en teer. Gelukkig kregen we goede begeleiding vanuit het ziekenhuis. Er was altijd iemand aanwezig om te helpen en vragen te beantwoorden.

Toen Kimberly 35 weken was mocht ze naar huis. Een bijzonder moment. We konden haar inmiddels zelf sondevoeding geven die ze nog kreeg toen ze uit het ziekenhuis kwam. Dankzij de goede begeleiding in het ziekenhuis en daarna thuis deden we dit vol vertrouwen.

Natuurlijk hebben we ons weleens zorgen gemaakt of alles wel goed zou komen met ons dochtertje, maar Inmiddels is Kimberly een vrolijk gezond meisje van 2,5 jaar en ontwikkelt ze zich heel erg goed.

Vrijwilliger

Toen Kimberly 1 jaar was kreeg ik het idee om anderen te helpen met het delen van mijn eigen ervaring. Daarom ben ik vrijwilliger geworden bij de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen. Ik werk, samen met een andere vrijwilliger Blen Schley, als ziekenhuiscontactpersoon voor het IJsselland Ziekenhuis. Dat houdt in dat als er ouders zijn met een te vroeg geboren kindje  en daarover willen praten, ik naar het ziekenhuis kom om hun vragen te beantwoorden. Door hun vragen te beantwoorden en mijn eigen ervaring met ze te delen hoop ik ze een extra stukje vertrouwen te geven. Het is heel bijzonder om te doen.

Natuurlijk had ik mijn zwangerschap graag op een andere manier afgesloten en had ik op een natuurlijke manier willen bevallen. Dat is anders gelopen, maar ik heb daardoor wel kunnen zien hoe mijn kindje van 31 weken eruit zag en de ontwikkeling mee kunnen maken die je normaal gesproken niet ziet, omdat het kindje nog in je buik zit. Dat was wel heel bijzonder.

En als ik Kimberly nu zie, dan ben ik vooral heel erg trots en dankbaar!