Kindvriendelijke bloedafname

Op vrijdagmiddag van 13.00 - 16.00 bieden we een speciale service voor bloedafname bij kinderen op de kinderpolikliniek.

Een bloedafname kan veel spanning en/of angst bij een kind oproepen. Met gerichte begeleiding en afleiding door een medisch pedagogisch zorgverlener willen we ervoor zorgen dat kinderen bloedafname als minder angstig ervaren. Hiervoor is een speciale kamer op de polikliniek Kindergeneeskunde ingericht.

Wat betekent deze kindvriendelijke bloedafname voor het kind en voor de ouder/verzorger?

 • Er is meer tijd en aandacht voor zowel het kind als de ouder/verzorger.
 • Er kan gekozen worden om verdovende Emlazalf te gebruiken. Deze kan de huisarts voorschrijven. De zalf kan thuis worden aangebracht, de minimale inwerktijd is 1 uur.
  Een andere keuze is de Emlapleister. Deze pleister kan van te voren worden afgehaald bij de kinderpolikliniek in het IJsselland Ziekenhuis.
  Ook hier is de minimale inwerktijd 1 uur.
  Hier vindt u een filmpje over het gebruik van de Emlapleister.
   
 • We gebruiken verschillende afleidingsmaterialen en (ontspannings-) technieken. Ook passen wij ons taalgebruik aan (comfort talk).
 • We werken met een ziekenhuispaspoort.
  Dat wordt een dag voor de afspraak naar u gemaild wanneer u online een afspraak heeft gemaakt. Hierin kunnen kinderen (tot op zekere hoogte) hun wensen aangeven.
 • Ook kan de ouder, indien gewenst, van tevoren de werkwijze bespreken met de medisch pedagogisch zorgverlener (bijvoorbeeld bij kinderen met een vorm van autisme).

Online een afspraak maken voor kindvriendelijke bloedafname met speciale aandacht

Het spreekuur met extra aandacht is alleen beschikbaar op de hoofdlocatie in Capelle aan den IJssel, polikliniek Kindergeneeskunde.
Ga voor het maken van een afspraak naar Bloedafname, kies voor 'hoofdlocatie en polikliniek Nesselande,' en kies vervolgens voor 'bloedafname kinderen met extra aandacht gewenst'.  

Na het maken van de afspraak ontvangt u per email een bevestiging van de afspraak. Hierin is ook een link opgenomen naar de informatiefolder "Helpend taalgebruik". Ook de route en de manier van aanmelden op de dag van de afspraak staan in deze email vermeld.
Het ziekenhuispaspoort wordt 1 dag voor de afspraak per mail toegestuurd.

Patiëntenfolder in de Folder WebApp:

Meer informatie?

Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met de Medisch Pedagogische Zorg van het IJsselland Ziekenhuis, via email: medischpedagogischezorg@ysl.nl of op tel. 010-258 5878.

Deze nieuwe voorziening wordt mogelijk gemaakt in samenwerking met de Lionsclub Capelle IJsselrijck en de Stichting Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis.