Overgewicht

De huisarts heeft je verwezen naar de kinderarts omdat je overgewicht hebt. Wie weet heb je er al langer last van; je was bijvoorbeeld snel moe bij sporten, of je vond dat je geen leuke kleding kon vinden in je eigen maat.

Misschien heb je helemaal nergens last van en vind je dat je ouders of de huisarts zeuren over je gewicht.

De eerste afspraak op de polikliniek

Op de polikliniek kindergeneeskunde word je gewogen en gemeten. Ook je bloeddruk wordt gemeten. Daarna praat de kinderarts uitgebreid met je om een idee te krijgen hoe je overgewicht is ontstaan en welke klachten je er van hebt.
Je wordt ook goed onderzocht. Er wordt bijvoorbeeld naar je hart en naar je longen geluisterd.

Onderzoek van je bloed

Meestal wordt op een ochtend, vóór het ontbijt, wat bloed afgenomen op het laboratorium. Dit is om te kijken naar je bloedsuiker en de vetten in je bloed.
De kinderarts bespreekt tenslotte de uitslagen hiervan met je.

Wat kun je allemaal doen?

Als je klachten hebt, zul je graag iets aan je gewicht willen doen.
Zolang je nog in de lengte groeit, is het meestal voldoende om te zorgen dat je gewicht niet verder toeneemt. Omdat je langer wordt, zul je relatief slanker worden.
Afvallen is dus niet nodig! 
Maar gezond eten en lekker bewegen wel!

Want overgewicht ontstaat bijna altijd doordat je meer eet dan wat je verbruikt…

We kijken samen met jou en je ouders welke hulp jullie kunnen gebruiken.

Vaak brengen we jullie in contact met een diëtiste, iemand die veel over voeding weet. Soms brengen we je in contact met een fysiotherapeut, iemand die veel weet van bewegen en soms met een psycholoog, iemand die veel weet over gevoel en gedachten.
Wij werken samen met teams waarin deze drie mensen zijn vertegenwoordigd.

De teams zijn:

Goed eten en bewegen, zo voorkom je problemen

Ook als je nergens last van hebt, is het belangrijk om met je gewicht aan de slag te gaan. Je kunt daarmee een aantal nare gevolgen van overgewicht, zoals suikerziekte, voorkomen.

Als je begonnen bent om dingen te veranderen in je manier van eten en bewegen, dan kijkt de kinderarts met je mee hoe het gaat. Je zult dus een paar keer terugkomen op de polikliniek.
Als je goed op weg bent, dan neemt de huisarts deze zorg weer over. 

Overgewicht door medicijnen of ziekte

Heel soms is het zo dat het overgewicht is ontstaan doordat je bepaalde medicijnen moet gebruiken (bijvoorbeeld medicijnen tegen epilepsie). Dan kijken we ook of je medicijnen iets aangepast kunnen worden, en of andere maatregelen je kunnen helpen om een gezond gewicht te krijgen.

Heel soms is een ziekte of aangeboren erfelijke afwijking de oorzaak van het overgewicht.
De kinderarts komt hier achter door wat jij en je ouders vertellen en door het lichamelijk onderzoek. Soms is dan verder onderzoek nodig.

De eerste stap heb je al gezet!

Door naar de huisarts te gaan en over je gewicht te praten heb je al een eerste stap gezet op weg naar een gezond gewicht.
Daar mag je heel trots op zijn!
  
Tot ziens op onze polikliniek.