Rookstopteam

Het rookstopteam van het IJsselland Ziekenhuis bestaat uit longartsen, gespecialiseerd longverpleegkundigen en indien gewenst andere deskundigen.

Wanneer krijgt u met wie te maken?

De longarts

De longarts bespreekt met u de noodzaak om het roken te staken. Hij zal u doorverwijzen naar de afdeling radiologie voor een thoraxfoto en naar de longfunctie afdeling om een longfunctie te blazen*. Vervolgens zal de longarts zowel de foto als de longfunctie beoordelen en u in de meeste gevallen doorverwijzen naar de gespecialiseerd longverpleegkundige.

* Tijdens een zwangerschap worden deze onderzoeken niet gedaan.

De gespecialiseerd longverpleegkundige

De gespecialiseerd longverpleegkundige stelt met u een speciaal op u toegespitst rookstoptraject samen en bekijkt of hierbij ondersteuning via medicatie nodig is en welke medicatie voor u het meest geschikt is. Wij raden u aan om bij uw zorgverzekeraar te informeren of de ondersteunende medicatie wordt vergoed.

Samenwerking met andere deskundigen

Stoppen met roken is vaak een lastig proces waarbij in bepaalde situaties extra hulp van andere deskundigen gewenst is. U kunt hierbij denken aan een diëtiste, lasertherapeut, hypnotherapeut, psycholoog of mental coach. Verwijzing voor deze extra hulp vindt plaats via de gespecialiseerd longverpleegkundige.