IBD - Chronische darmontsteking

Wat is een chronische darmontsteking?

Een chronische darmontsteking is een ziekte die lange tijd, vaak levenslang, klachten veroorzaakt. De ernst ervan verschilt van mens tot mens en het verloop is niet te voorspellen. De een heeft bijvoorbeeld continue hevige klachten, terwijl een ander er slechts zo nu en dan een beetje last van heeft.
Goede en slechte periodes wisselen elkaar af. Sommige mensen hebben jarenlang geen klachten en dan opeens een hevige opleving ervan. Ook zijn er mensen die één of twee keer klachten hebben en daarna nooit meer. Kortom, een chronische darmontsteking heeft vaak een grillig verloop. 

De verzamelnaam die tegenwoordig vaak voor chronische darmontstekingen wordt gebruikt is IBD (Inflammatory Bowel Diseases). Wanneer we over IBD spreken bedoelen we de twee meest voorkomende chronische darmontstekingen, namelijk de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa . Bij beide ziektes is een deel van de darmen ontstoken en de klachten lijken dan ook veel op elkaar. Er zijn echter ook verschillen, niet altijd even duidelijk zijn. Een van de grote verschillen is dat de ziekte van Crohn in het hele spijsverteringskanaal kan voorkomen, terwijl Colitis ulcerosa zich per definitie beperkt tot de dikke darm. De ziekte van Crohn openbaart zich veelal tussen 15 en 30 jaar. Colitis ulcerosa ontstaat vaker bij jonge volwassenen en mensen van middelbare leeftijd. 

Kijk voor meer informatie over IBD op de MDL website van het IJsselland Ziekenhuis: www.mdlcentrum.nl

De ziekte van Chrohn of Colitis Ulcerosa en het Coronavirus

Het IBD team en de polikliniek Maag- Darm- en Leverziekten (MDL) van het IJsselland Ziekenhuis ontvangen veel vragen van patiënten met Crohn of Colitis Ulcerosa die ontstekingsremmende medicatie gebruiken. Een deel van deze medicijnen heeft als bijwerking een verminderde weerstand/afweer. Het voorkomen van een besmetting heeft daarom de eerste prioriteit.
Op basis van de actuele inzichten en in overeenstemming met de adviezen van de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL) is informatie voor patienten met IBD opgesteld. 
De adviezen kunnen aangepast worden op basis van de ontwikkelingen rondom het Coronavirus.

Ga naar website Maag-, Darm- en Levercentrum