Borstreconstructie

Een borstreconstructie kan zowel direct als in een later stadium gedaan worden. Het voordeel van een directe reconstructie is dat zodra de patiënt ontwaakt uit de narcose, het reconstructieproces reeds begonnen is.

Zo kan een mogelijk nare ervaring, om bij het ontwaken slechts één of zelfs geen borsten te hebben wanneer beide borsten verwijderd moeten, worden voorkomen. Ook wordt u bij directe reconstructie minimaal één narcose en één operatie gespaard.

Vanzelfsprekend wordt de duur van de operatie verlengd. De totale operatieduur is echter korter dan wanneer de reconstructie in een later stadium zou plaatsvinden. Een directe borstreconstructie is bijna altijd mogelijk, maar niet altijd verstandig als er een bestraling moet volgen. Als het ten gevolge van medische aspecten, zoals bestraling, niet mogelijk is om direct te reconstrueren, is een reconstructie in een later stadium meestal goed mogelijk.

Voor- en nadelen

Het voordeel van een reconstructie in een later stadium is dat een patiënt meer tijd heeft om weloverwogen een beslissing te nemen. Zij kan zich dan eerst volledig concentreren op de nabehandeling, zoals bestraling, chemotherapie of beide. Een nadeel van een reconstructie in een later stadium kan de extra psychische belasting zijn; er wordt niet aan een oplossing gewerkt om de verloren borst te herstellen. Daarnaast is het zo dat er dan niet huid sparend kan worden gewerkt, resulterend in een iets groter litteken bovendien is er één extra opname en operatie nodig dan wanneer de reconstructie diréct zou worden uitgevoerd.

Reconstructiemethoden

Wij gebruiken drie methodes voor borstreconstructie:

  1. Reconstructie met een inwendige prothese
  2. Er wordt inwendig een prothese ingebracht welke de huid oprekt.
  3. De ‘rugspiermethode’
  4. Er wordt huid- en spierweefsel van de rug gebruikt voor de reconstructie.
  5. Reconstructie met eigen weefsel vanuit de buik
  6. Huidweefsel vanuit de onderbuik wordt verplaatst om een nieuwe borst te reconstrueren.

Tepel- en tepelhofreconstructie

a) Reconstructie tepel

  • Met behulp van huid uit de tepel van de andere borst, mits deze tepel groot genoeg is
  • Door de huid van de gereconstrueerde borst wat te verhogen, zodat een knopje ontstaat.
  • Door een stukje huid van het bovenbeen, oorlel of (kleine) teen te gebruiken.

b) Reconstructie tepelhof

  • Door gebruik te maken van een stukje huid uit de lies of de schaamlippen. Hier is de huid iets donkerder en komt vaak overeen met die van de tepelhof
  • Door toepassing van medische tatoeage