Ritmische inwrijvingen voor oncologie patiënten

Het horen van de diagnose kanker geeft een enorme schok. Het leven staat op zijn kop en het vertrouwen in het eigen lichaam wankelt. In een hoog tempo krijgt een patiënt veel informatie te verwerken.

Bij de behandeling van kanker treden vaak klachten op van vermoeidheid en zwakte, misselijkheid, kou, slapeloosheid. Kanker neemt veel ruimte in; lichamelijk, emotioneel, sociaal en geestelijk.

Ritmische inwrijvingen volgens Wegman/Hauschka

Het weer vinden van een balans is belangrijk. Ritmische inwrijvingen volgens Wegman/Hauschka kunnen daarbij helpen en zijn een weldaad voor de oncologie patiënt.

Bij ritmische inwrijvingen wordt in ongeveer 20 minuten een olie op ritmische manier aangebracht op de huid, beginnend bij de rug, armen, borst, buik en benen.
Het is anders dan een massage, omdat er nauwelijks druk wordt uitgeoefend en er geen sprake is van 'kneden' van de huid.

Daarna wordt de patiënt ingepakt in een flanellen laken - onder een wollen deken en met een kruik aan de voeten -  en rust nog een half uur. Sommige mensen vallen heerlijk in slaap tijdens de inwrijvingen of daarna.

Hoe vaak?

Ritmische inwrijvingen winnen aan kracht als deze herhaald worden aangeboden, bijvoorbeeld zeven keer in een ritme van één maal per week.

Voor wie?

Voor alle oncologische patiënten die in het IJsselland Ziekenhuis onder behandeling zijn en die hier behoefte aan en/of baat bij hebben (mannen en vrouwen).

Informatie en aanmelden:

De ritmische inwrijvingen worden gegeven door Juliëtte van Rijthoven, oncologie en antroposofisch verpleegkundige op de woensdag, in Inloophuis de IJssel, locatie Capelle.

Patiëntenfolder in de Folder WebApp: