Oncologische revalidatie

De ziekte kanker heeft grote gevolgen voor u. Tijdens en na de behandeling kunt u last krijgen van verschillende klachten, zoals achteruitgang van conditie en spierkracht, vermoeidheid, angst en onzekerheid.

Sommige mensen hebben moeite met concentreren of hebben pijn. Door wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat blijven bewegen een positieve invloed heeft op vermoeidheid en gesteldheid. Daarnaast kan revalidatie helpen om andere klachten te verminderen.

Wat houdt oncologische revalidatie in?

Oncologische nazorg is de nazorg bij alle oncologische aandoeningen. Er wordt aandacht besteed aan lichamelijke, psychische en sociale problemen en aan problemen op het gebied van werk als gevolg van kanker. 

Revalideren helpt u om de gevolgen van de ziekte en de behandeling te boven te komen. Daardoor krijgt u een betere kwaliteit van leven en meer mogelijkheden om deel te nemen aan de samenleving en/of het arbeidsproces.

Hoe vind ik de revalidatie die bij mij past?

U kunt aan uw specialist of gespecialiseerd verpleegkundige melden dat u gebruik wilt maken van revalidatie. U komt hiervoor in aanmerking als u een behandeling tegen kanker ondergaat of als u de behandeling heeft afgerond. Uw gespecialiseerd verpleegkundige heeft bij u de Lastmeter afgenomen, of neemt deze af, en bekijkt dan samen met u welke vorm van revalidatie het beste past bij uw behoeften.

Het IJsselland Ziekenhuis biedt sinds 2014 oncologische revalidatie aan. Het ziekenhuis werkt tijdens dit traject samen met Rijndam Revalidatie, en met eerstelijns zorg zoals fysiotherapie.

Patiëntenfolder in de Folder WebApp: