Veel gestelde vragen over oncologie

Op deze pagina vindt u veel gestelde vragen. Klik op een vraag uit onderstaande lijst voor meer informatie.

Veel gestelde vragen

  • Hoe bereid ik mij voor op het voorlichtingsgesprek?

    Neem bij voorkeur een familielid of goede vriend/vriendin mee. Twee horen immers meer dan één. 
    Schrijf vragen op en kijk op de website van het IJsselland Ziekenhuis: www.ysl.nl.
    Lees vooraf de folder voorlichtingsgesprek chemotherapie en neem een ingevulde lastmeter mee naar de voorlichting.

  • Wat is de werkwijze op de dagbehandeling?

    Als u naar de dagbehandling komt, neemt u plaats op een comfortabele stoel die in allerlei (relax)standen kan worden gezet. 

    De behandeling vindt plaats op C2-midden. Hier kunnen meerdere mensen tegelijk worden behandeld.

    U mag tijdens het toedienen van de chemotherapie de dagbehandeling niet verlaten, behalve om naar het toilet te gaan. Indien u naar het toilet gaat, moet deze op pauze worden gezet door de oncologieverpleegkundige.

    Op de dagbehandeling is een koffie- en theeapparaat beschikbaar. Hiervan kunt u gebruik maken zoveel u wilt. Als u tijdens lunchtijd op de dagbehandeling verblijft, wordt soep en brood aangeboden. Dit geldt niet voor uw naasten, zij moeten in hun eigen eten voorzien.

    U kunt iets meenemen voor uw eigen vermaak, houd er rekening mee dat u hiermee geen overlast veroorzaakt.

    Een pyjama is niet nodig, comfortabel zittende kleding is voldoende.

    In verband met de tijdsplanning verzoeken wij u zich te melden op de afgesproken tijd.

  • Hoe lang duurt de behandeling?

    De duur van de behandeling is afhankelijk van de kuur die u krijgt. Voor sommige patiënten zal dit één uur zijn, voor andere meerdere dagen. Deze informatie ontvangt u van de oncologieverpleegkundige tijdens het informatiegesprek. 

  • Kan ik na de behandeling zelf naar huis rijden?

    Na de allereerste behandeling mag u niet zelf naar huis rijden. Wij weten namelijk niet hoe u op de behandeling reageert. Soms krijgt u ook medicijnen toegediend waar u slaperig van wordt.
    In dit geval mag u ook na de vervolgbehandelingen niet zelf naar huis rijden. 

  • Wanneer moet ik contact opnemen met het ziekenhuis? Bij wie kan ik terecht als ik mij niet goed voel tijdens of na de chemotherapie?

    De oncologieverpleegkundige is uw eerste aanspreekpunt. Zij is 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar op het nummer 010-258 31 15. Zo nodig overlegt zij met de verpleegkundig specialist of oncoloog en soms verwijst zij u naar uw huisarts.

    In de behandelwijzer leest u wanneer u contact met het ziekenhuis moet opnemen. Deze behandelwijzer krijgt u van de oncologieverpleegkundige mee tijdens het voorlichtingsgesprek. Achterin deze behandelwijzer vindt u een geel blaadje waarop staat uitgelegd wanneer u contact kunt opnemen.

  • Is de behandeling van kanker in andere ziekenhuizen hetzelfde als in het IJsselland?

    De behandeling van kanker in Nederland is geprotocolleerd. Specialisten maken altijd deel uit van een groot team en hebben onderling contact om een behandeladvies op te stellen. Behandeladviezen worden multidisciplinair vastgelegd. Daarnaast is het ook mogelijk dat er wordt gevraagd deel te nemen aan een studie. Dit wisselt per ziekenhuis.

  • Kan ik een second opinion aanvragen?

    Ja, dat kan. Bespreek uw wens met uw behandelend arts of verpleegkundig specialist.

  • Mondverzorging, waarom is dit belangrijk tijdens chemotherapie?

    In de periode dat u chemotherapie krijgt, is een goede mondverzorging heel belangrijk. Via wondjes in de mond kan een infectie ontstaan. Een tandartsbezoek voorafgaand aan de chemotherapiebehandeling is noodzakelijk.
    Mochten er behandelingen door de tandarts uitgevoerd moeten worden, neemt u dan eerst contact op met het telefoonnummer van de oncologieverpleegkundige.

  • Mag ik wietolie gebruiken tijdens de behandeling?

    Het is niet verstandig om wietolie te gebruiken zonder overleg met uw behandelend arts. Wietolie kan invloed hebben op de werking van de medicijnen die u gebruikt, ze kunnen uw behandeling tegenwerken. Overleg dus eerst met uw behandelend arts voordat u wietolie gaat gebruiken. 

  • Kan ik emotionele ondersteuning krijgen?

    U kunt emotionele ondersteuning krijgen. Uw behandelend specialist, verpleegkundig specialist of oncologieverpleegkundige kan u adviseren contact op te nemen met maatschappelijk werk, medisch psycholoog of een andere discipline voor emotionele ondersteuning. U kunt ook zelf aangeven dat u behoefte heeft aan emotionele ondersteuning. In dat geval kunt u worden doorverwezen.

  • Hoe kan ik een herhaalrecept aanvragen?

    Tijdens uw polikliniekbezoek kunt u aangeven voor welke medicijnen u een herhaalrecept nodig heeft. Dit geldt alleen voor medicatie die is voorgeschreven door uw oncoloog. Als u wilt, kunt u deze medicijnen ook direct afhalen bij de Regioapotheek. U kunt de medicijnen ook ophalen bij uw eigen apotheek. 

    Wanneer u ontdekt dat u niet genoeg medicijnen heeft tot aan uw volgende bezoek aan de polikliniek, belt u dan zo snel mogelijk uw oncologieverpleegkundige. 

  • Ik krijg chemotherapie, wanneer begint mijn haar uit te vallen?

    Niet elke chemotherapie behandeling veroorzaakt haaruitval. Sommige middelen geven kaalheid en andere middelen geven alleen wat slapper/dunner haar of hebben geen effect op de haargroei. Wanneer u een chemotherapiebehandeling krijgt die wel haaruitval veroorzaakt valt uw haar binnen 2 tot 4 weken uit.
    Indien dit het geval is wordt een machtiging voor een pruik/haarwerk meegegeven.

  • Wat zijn de kosten van een haarwerk?

    De kosten van een pruik/haarwerk kunnen uiteen lopen. De firma/kapsalon die de pruik aanmeet geeft altijd een prijsopgave. Informeer altijd bij uw zorgverzekeraar op welke vergoeding u recht heeft; dit kan verschillen per zorgverzekeraar.

    Tevens beschikken we op de oncologische dagbehandeling over een hoofdhuidkoeling die mogelijk haarverlies tegen kan gaan. De hoofdhuidkoeling is niet bij elke chemotherapiebehandeling mogelijk. Dit hoort u tijdens het voorlichtingsgesprek. 

  • Heb ik een machtiging nodig voor een haarwerk tijdens chemo?

    Voor uw behandeling start krijgt u te horen of haaruitval bij u wordt verwacht. Wanneer dit het geval is, ontvangt u een machtiging (voor uw zorgverzekeraar) en een adressenlijst van firma’s/ kapsalons die haarwerken aanbieden.

  • Mag ik mijn haren verven?

    Het haar verven tijdens chemotherapie kan de haarvezel nog meer beschadigen, waardoor uw haar nog zwakker wordt. Daarom wordt het haar kleuren tijdens chemotherapie vaak afgeraden.

  • Kan ik mijn medische gegevens opvragen?

    Ja, dat kan. In Mijn IJsselland staan veel gegevens, artsenbrieven en uitslagen die u kunt terug vinden. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kunt u contact opnemen met afdeling Patiëntenvoorlichting (010-258 5137) of langslopen bij de balie van de patiëntenvoorlichting in de hal van het ziekenhuis.

  • Zijn er voorschriften in de voeding bij de behandeling met chemo- en/of doelgerichte therapie?

    We raden u af om grapefruit te eten omdat deze invloed heeft op de werking van medicijnen en daarom ook op chemotherapie. Bepaalde homeopathische middelen (zoals Sint Janskruid) kunnen de werking van de chemotherapie nadelig beïnvloeden. Het wordt aangeraden het gebruik van supplementen of andere vitamines te vermelden bij uw behandelaar.

  • Ik wil mijn specialist iets vragen

    Hiervoor kunt u contact opnemen met de polikliniek Interne/Oncologie. De medewerkers zullen een terugbelverzoek aan de arts of verpleegkundig specialist doorgeven.

  • Mag ik iemand meenemen tijdens de afspraken?

    Ja, u mag altijd iemand meenemen, afhankelijk van de op dat moment geldende regels.

  • Mag ik zwemmen of naar de sauna gedurende mijn behandeling?

    Wij raden het bezoek aan een zwembad of sauna af tijdens de chemotherapie. Wilt u toch naar de sauna, doe dit dan zo kort mogelijk vóór de chemotherapie.
    Wilt u toch naar het zwembad, doe dit dan in een openlucht zwembad en zo kort mogelijk voor uw volgende behandeling met chemotherapie.

  • Wat is de invloed van de behandeling op seksualiteit?

    Chemotherapie kan invloed hebben op uw seksuele gevoelens. Tijdens de behandeling kunnen de seksuele gevoelens verminderen. Een gevolg kan zijn dat u niet veel zin in vrijen heeft. Vanuit medisch oogpunt mag u seksueel contact hebben. Wij adviseren u om de eerste zeven dagen na het toedienen van de chemotherapie een condoom te gebruiken. Door de chemotherapie kunnen de slijmvliezen van de vagina droger worden, waardoor vrijen pijnlijk kan zijn en er soms wat vaginaal bloedverlies kan optreden (u kunt glijmiddel gebruiken). Mannen kunnen vlak na een chemokuur moeilijker een erectie krijgen. Daarnaast kan de zaadproductie verminderd zijn. Bij het vrijen merkt de man daar niets van. Meestal herstelt de zaadproductie zich op den duur.

    Mocht u vragen hebben, bespreek dit met uw behandeld arts, verpleegkundig specialist of oncologieverpleegkundige.

  • Vragen met betrekking tot corona

    Ik heb een verminderde afweer. Ben ik na de vaccinatie volledig beschermd tegen het coronavirus?
    Uit onderzoek blijkt dat de coronavaccinaties minder goed werken bij mensen met een verminderde afweer. Zij komen daardoor vaker in aanmerking voor een boosterprik om voldoende bescherming op te bouwen. Indien dit nodig is krijgt u hierover bericht.

    We raden u aan zich ook na vaccinatie te houden aan de beschermende voorzorgsmaatregelen zoals afstand houden, handen wassen en u te laten testen bij klachten. 


    Ik heb een oproep voor het vaccin tegen corona ontvangen. Kan ik mij laten vaccineren?
    Ja, laat u vaccineren. Wij raden u aan om het advies van het RIVM te volgen en de prik te halen. 

    Wanneer u chemotherapie en/ of doelgerichte therapie krijgt, heeft u minder weerstand. Een besmetting met het coronavirus is dan extra zwaar en gevaarlijk. Door u te laten vaccineren beschermt u ook uw familie, vrienden, zorgverleners en andere patiënten. 

    Er zijn geen risico’s bekend bij vaccinatie van patiënten met kanker (vóór, tijdens of na een behandeling).


    Wat is het beste moment om mij te laten vaccineren?
    Als het mogelijk is, haal dan de vaccinatie(s) voordat uw behandeling start.
    Bent u al begonnen met uw behandeling? Dan kunt u zich het beste laten vaccineren zo kort mogelijk na het krijgen van de behandeling.


    Ik heb kanker. Heb ik een grotere kans om corona te krijgen?
    Door kanker en de behandelingen zoals chemotherapie kan je weerstand afnemen, waardoor je een grotere kans hebt om ziek te worden. Het is daarom extra belangrijk dat u zich aan de voorzorgsmaatregelen  houdt, zoals handen wassen, afstand houden, mondkapje dragen en u op tijd laten testen bij klachten. Ook raden wij u aan om het vaccin tegen corona te halen, als u een oproep krijgt. 


    Heeft corona gevolgen voor mijn behandeling?
    We willen bij onze patiënten de kans op een verminderde afweer kleiner maken, zodat zij beter beschermd zijn tegen de gevolgen van COVID-19. We wegen dan ook de risico’s van de behandeling op verminderde afweer af, tegen de winst die de behandeling oplevert. Dit betekent dat we soms andere kuren zullen geven, kuren zullen overslaan of een behandeling zullen uitstellen. We doen dit alleen als we denken dat we de kanker zo nog steeds goed kunnen behandelen.

Andere vragen?

Heeft u nog andere vragen? Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.ysl.folder.nl/oncologie/chemotherapie patiënten informatiemap.

Hier vindt u mogelijk nog veel meer antwoorden op vragen die u heeft.