Onderzoek op de polikliniek

Oogarts

De oogarts onderzoekt en behandelt ziekten en afwijkingen van het oog. De oogarts voert ook operaties (waaronder staaroperatie en ooglidcorrecties) en laserbehandelingen uit (geen refractiecorrecties).

Technisch oogheelkunde assistent (TOA)

De technisch oogheelkunde assistent voert het vooronderzoek uit en verricht oogmetingen. De TOA houdt zelfstandig spreekuur. Tijdens het spreekuur ziet de TOA diabetes patiënten, glaucoom patiënten, patiënten met gezichtsscherpte problemen (o.a. staar) en nieuwe patiënten.

Bij deze spreekuren werkt de TOA onder begeleiding en verantwoordelijkheid van de oogarts.

Orthoptist

De huisarts stuurt kinderen (t/m 12 jaar) met oogklachten door naar de orthoptist. De orthoptist onderzoekt de samenwerking tussen de ogen. Ook behandelt de orthoptist scheelzien, luie ogen (door middel van afplakken), dubbelzien en schrijft waar nodig een bril voor.

Naast orthoptisch onderzoek door de orthoptist kijkt de oogarts of er geen afwijkingen van het oog zijn.

Optometrist

Een optometrist voert verschillende metingen uit:

  • Bepalen van de gezichtsscherpte. Tijdens het onderzoek vraagt de optometrist u letters voor te lezen van verschillende grootte. Indien nodig wordt ook een oogsterktemeting uitgevoerd om de sterkte te bepalen.
  • Meten van de oogdruk. De optometrist druppelt uw oog met een geel gekleurde verdovingsdruppel en meet daarna met een blauw lampje uw oogdruk.
  • Onderzoeken van de gezondheid van uw ogen. Met een microscoop met speciale verlichting kijkt de optometrist naar de gezondheid van uw ogen. Hierbij wordt het voorste gedeelte van het oog onderzocht. Voor het beoordelen van de binnenkant van uw oog (het netvlies) wordt gebruik gemaakt van een lens die voor uw oog wordt gehouden, of een camera. Zo kan de optometrist een gedeelte van de binnenkant van het oog op eventuele afwijkingen  onderzoeken. 

Met de resultaten van deze onderzoeken kunnen eventuele oogafwijkingen en oogaandoeningen worden opgespoord.

Spreekuren

U kunt in het ziekenhuis op meerdere momenten door een optometrist worden gezien:

  • Op een algemeen oogheelkundig spreekuur ter voorbereiding op uw afspraak bij de oogarts
  • Tijdens controles na een staaroperatie
  • Tijdens controles wanneer u een hoge oogdruk of glaucoom heeft
  • Tijdens controles wanneer u diabetes heeft

De optometrist in het IJsselland Ziekenhuis werkt altijd onder begeleiding en verantwoordelijkheid van een oogarts.