Nieuws

Op deze pagina houden we u op de hoogte van het nieuws over Orthopedie IJsselland.

Orthopedie IJsselland start januari 2024 met spreekuur in Rotterdam Centrum bij DC Klinieken

(5 januari 2024)
Met ingang van dinsdag 30 januari 2024 start Orthopedie IJsselland met een wekelijks spreekuur bij een vestiging van DC Klinieken in Rotterdam aan het Vasteland 10, vlakbij de Erasmusbrug. 
Orthopedisch chirurgen Evelien van der Meij en Diederik Doyer starten hun polikliniekspreekuur voor mensen met:

  • sportletsels,
  • knieklachten,
  • heupklachten  en
  • schouderklachten.

Op de locatie DC Klinieken kan röntgenonderzoek plaatsvinden.
U kunt hier op verwijzing van de huisarts snel terecht. Met het verder vergroten van het aanbod in het centrum van Rotterdam kunnen de inwoners weer dicht bij huis terecht voor orthopedische problemen.

Versneld traject voor relatief gezonde patiënten met knie- of heupklachten

(5 januari 2024)
In 2023 zijn we gestart met een versneld en optimaal behandeltraject voor relatief gezonde patiënten met heupklachten of knieklachten dan wel slijtage. 
En dat versnelde traject heeft voor u veel voordelen!

U kunt zeer snel op de polikliniek (Rotterdam Centrum/Kralingen, Capelle en Krimpen) terecht, de wachttijden zijn kort. 
Onderzoeken vinden snel plaats en een operatie kan na de eerste afspraak binnen 6 tot 8 weken plaatsvinden. 
En verder:  een vaste dokter, samen beslissen met een keuzehulp, innovatieve operatietechnieken èn vanzelfsprekend een gastvrije ontvangst.

Avondsymposium voor huisartsen en fysiotherapeuten

(27 oktober 2023)
Op woensdagavond 27 oktober hadden we een zeer geslaagd en goed bezocht avondsymposium met huisartsen en fysiotherapeuten. We bespraken de instabiele enkel, knie, heup en schouder. Hiermee wordt de samenwerking tussen huisarts, fysiotherapeut en orthopedisch chirurg nog beter.  

De persoonlijke benadering staat centraal!

(12 oktober 2023)

Dhr. Reyngoudt is patiënt bij orthopedie. Met orthopedisch chirurg Evelien van der Meij doorliep hij een traject voor zijn beide knieën: inmiddels is hij gerevalideerd én enthousiast over het resultaat.

“Ik had last van meerdere gewrichten, vooral knieën en schouders. Daar tobde ik al jaren mee. Op een gegeven moment vroeg mijn vrouw of het niet eens tijd werd? In het ziekenhuis was op de foto’s en de MRI te zien dat de botten elkaar raakten: logisch dat het zeer deed. In de spreekkamer was alle tijd voor mij en samen kwamen we tot een plan.

Eerst werd de linkerknie geopereerd, daar had ik het meeste last van. Op basis van alle informatie is gekozen om alleen het binnenste deel van mijn knie te vervangen. Wat nog goed is, moet je niet vervangen. De resultaten waren erg goed en ook de revalidatie ging sneller dan ik had verwacht. Ik dacht dus: zo snel mogelijk die andere knie ook! 
Mijn verwondering was groot: zes weken na de operatie wandelde ik rustig het ziekenhuis binnen voor een controlefoto. Daarop was te zien dat het allemaal goed zat.

Omdat ik in één jaar aan twee knieën werd geopereerd, werd de ‘opleveringskeuring’ (zoals ik het noem) na anderhalf jaar gepland. Wederom was er alle ruimte om te praten over het resultaat én hoe het gaat. Ik kon mijn knieën weer meer dan voldoende buigen: 50 graden verder dan de richtlijn na operatie! Je kunt wel zeggen dat je nieuwe knieën hebt, maar het blijven uiteindelijk kunstknieën. Het gaat om kwaliteit van leven. 
De orthopedisch chirurgen weten heel goed wat ze doen, hebben de tijd voor je en staan voor je klaar. Net als de verpleegkundigen. Al die deskundige, warme zorg waardeer ik zeer. Mankeer je iets aan je lijf: ga naar het IJsselland Ziekenhuis!”

Lees het volledige interview

Nieuwe orthopedisch chirurg

(23 januari 2023)

Een blijvende aanwinst voor de vakgroep orthopedie: dokter Van Geene is sinds 2021 bij ons werkzaam als chef de clinique, en is in 2023 toegetreden tot de vakgroep. Zijn expertise, met onder andere 'de voorste benadering' en heuprevisie chirurgie (hersteloperaties) maken hem een zeer waardevolle collega. 

Digitale vragenlijsten

Sinds juli 2022 maken wij gebruik van digitale vragenlijsten die voorafgaand aan het polibezoek naar patiënten worden verstuurd. Deze lijsten bevatten belangrijke vragen rondom de klachten van heupen, knieën, schouders en nek. Het vooraf invullen geeft ons waardevolle informatie voor het consultgesprek!

Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)

Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) helpt mensen met overgewicht meer te bewegen en gezond te eten. Het gaat om een meestal 2 jaar durend traject met een combinatie van bewegen, gezonde voeding en gedragsverandering. Er zijn vaak een leefstijlcoach, fysiotherapeut en dietiste betrokken bij het GLI-traject. Het doel is om gezondheidswinst te krijgen bij mensen met overgewicht, vaak in combinatie met een andere aandoening zoals artrose.

Het kan dus zijn dat u bij de orthopedisch chirurg bent geweest omdat u klachten heeft van een gewricht met slijtage, en dat u doorverwezen wordt voor een GLI-traject. Leefstijl en een gezond gewicht zijn belangrijk bij de behandeling van pijnlijke gewrichten met slijtage.

Een GLI-traject wordt, als u hiervoor in aanmerking komt, vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft dan een verwijzing gekregen van uw huisarts of medisch specialist.

Via de website van de RIVM kunt u, via onderstaande link, de postcode invullen van de plek waar u uw GLI traject zou willen volgen: https://www.loketgezondleven.nl/gezondheidsthema/overgewicht/gecombineerde-leefstijlinterventie/aanbod-GLI-in-Nederland

IJsselland kiest voor twee methodes voor het plaatsen van een heupprothese

(25 april 2022)

Een heupprothese (nieuwe heup) kan via verschillende manieren worden geplaatst. Dit heeft te maken met de plaats waar de orthopedisch chirurg de snede zet en via welke weg de heup wordt benaderd. De prothese kan via de zijkant, via de achterzijde (bilzijde) of via de voorzijde van de heup (ook wel anterieure benadering genoemd) worden geplaatst.

Methodes heup operatie