Handenspreekuur

Sinds begin november 2016 vindt in het IJsselland Ziekenhuis een speciaal handenspreekuur plaats. Dit spreekuur wordt iedere week gehouden op dinsdagochtend van 08.30-12.00 uur op polikliniek plastische chirurgie.

Handchirurgie is een breed gedragen vakgebied en behandelt alle problemen in de hand, vanwege sportletsels of letsels op het werk, allerlei beklemmingen van zenuwen, pezen, vergroeiingen in de hand van bot of bindweefsel.

Voor wie is het spreekuur?

Alle mensen met problemen aan de hand kunnen terecht op het handspreekuur. Bijvoorbeeld als ze last hebben van beklemde zenuwen (carpaaltunnel-syndroom, ulnair tunnelsyndroom, cubitaal tunnelsyndroom), triggerfinger (‘hokkende’ vinger), ziekte van Dupytren (koetsiershand), ziekte van Quervain, arthrose (slijtage, duimbasisslijtage) of slijtage van overige gewrichten.

Voor een afspraak op het handspreekuur is een verwijzing nodig van huisarts of medisch specialist.

Snellere diagnose en behandeling

Tijdens het spreekuur wordt een patiënt met problemen aan zijn hand(en) gelijktijdig gezien door de plastisch chirurg en door handtherapeut dhr. E. Kuiper. Deze therapeut heeft na zijn opleiding fysiotherapie nog een gespecialiseerde opleiding gevolgd om specifiek handen te kunnen behandelen. Er wordt intensief samengewerkt met de orthopedisch chirurg en de chirurg voor de meest optimale behandeling.

Voor de patiënt heeft dit multidisciplinaire spreekuur als voordeel dat de behandelaars sneller een diagnose kunnen stellen en sneller een behandeling kunnen opstarten. De plastisch chirurg en handtherapeut onderzoeken de hand(en), er worden - indien nodig - direct foto's gemaakt en er wordt direct een plan opgesteld: opereren, of níet opereren en meteen handtherapie.

Vervolgbehandeling door handtherapeut

Patiënten die aan hun handen zijn geopereerd, krijgen allemaal een vervolgbehandeling door de handtherapeut. Zij komen voor controle ook weer terug op de dinsdag, zodat de plastisch chirurg en handtherapeut hen samen op het spreekuur kunnen zien.

Patiënten kunnen met de handtherapeut afstemmen waar ze behandeld worden: of in het ziekenhuis, of in de praktijk van de handtherapeut in Krimpen aan den IJssel.

Meer informatie?

Polikliniek plastische chirurgie is doordeweeks telefonisch bereikbaar tussen 8.15 en 16.45 uur, via telefoonnummer (010) 258 5990. De polikliniek is bereikbaar via route 71.