Bloed bij de plas (hematurie)

Bloed bij de plas kan een alarmsignaal zijn en dient daarom nader onderzocht te worden. Er zijn verschillende redenen waarom u bloed bent gaan plassen. Het kan het gevolg zijn van een blaasontsteking, een niersteen of een kwaadaardige aandoening aan de urinewegen.

Uitsluiten van een kwaadaardige aandoening is altijd raadzaam, ook als het bloedverlies eenmalig of sterk wisselend is. Onze polikliniek hebben we zo ingericht om zo snel mogelijk en meestal binnen twee bezoeken vast te stellen wat de oorzaak van het bloedverlies was.

Nadat u uw huisarts heeft bezocht, kunt u snel een afspraak bij ons krijgen. Meestal kunt u al dezelfde dag op de polikliniek komen, soms krijgt u een afspraak voor de volgende dag.

Een afspraak op de polikliniek

Bij het eerste polikliniekbezoek wordt uw urine onderzocht. Als er geen tekenen van een blaasontsteking zijn, zal tijdens dit bezoek een blaasonderzoek worden verricht. Dit onderzoek heet een cystoscopie. De blaas wordt met een flexibele kijker van binnen bekeken. Dit onderzoek is niet pijnlijk en duurt een enkele minuut. De uitslag van de cystoscopie kan zijn dat er geen afwijkingen in de blaas worden gezien of dat juist wel een afwijking in de blaas wordt vastgesteld.

Geen afwijkingen in de blaas

U krijgt een afspraak voor verder onderzoek op de afdeling Radiologie. Deze afspraak kan eventueel worden gecombineerd met een afspraak bij uw uroloog voor de uitslagen van de onderzoeken.
De uitslag kan zijn:

Wel een afwijking in de blaas

Afwijkingen in de blaas kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Om de juiste diagnose te stellen dient u binnenkort een kijkoperatie via de plasbuis te ondergaan, waarbij de afwijking in de blaas verwijderd zal worden. Deze ingreep wordt een TransUrethale Resectie genoemd.