Transurethrale resectie met blauw licht

In Nederland wordt in de meeste ziekenhuizen de TransUrethrale Resectie met gewoon, wit licht uitgevoerd. Sommige afwijkingen in de blaas of hele kleine tumoren kunnen hiermee moeilijk zichtbaar zijn.

Sinds oktober 2010 is de behandeling in het IJsselland Ziekenhuis van de niet-spierinvasieve blaaskanker sterk verbeterd. De TransUrethrale Resectie vindt bij ons plaats met blauw licht.

Wat houdt de behandeling voor u in?

Uw blaas wordt van tevoren behandeld met Hexvix. Dit is een fotogevoelige stof die hecht aan snel delend weefsel, zoals blaaskanker. Hierna wordt de TransUrethrale Resectie met blauw licht uitgevoerd. Door middel van deze techniek, ook wel Photo Dynamische Diagnostiek (PDD) genoemd, zullen alle blaastumoren fluoresceren (oplichten) waardoor ze veel beter zichtbaar worden.

Ook kleine en/of beginnende blaastumoren én afwijkingen die in de blaas normaal gesproken moeilijker met het blote oog te zien zijn, zullen nu kunnen worden verwijderd.

Voordelen van Transurethrale resectie met blauw licht

Met deze techniek zal meer afwijkend weefsel kunnen worden verwijderd. De kans op het terugkeren van een niet-spierinvasieve blaastumor blijft aanwezig, maar wordt wel aanzienlijk kleiner.

Een groot deel van de patiënten wordt door middel van deze nieuwe techniek beter behandeld:

- de kans op het terugkeren wordt hiermee met 20% verkleind;
- patiënten hoeven minder vaak opnieuw te worden geopereerd.