Blaasverwijdering (radicale cystectomie)

Dit is een operatie waarbij de blaas in zijn geheel wordt verwijderd. Het doel van deze ingreep is om u volledig te laten genezen. Om deze grote operatie aan te kunnen, is het belangrijk dat u vitaal genoeg bent.

De operatie

De operatie begint altijd met het verwijderen van de lymfeklieren in het bekken. Bij de man wordt daarna de hele blaas samen met prostaat en zaadblaasjes verwijderd. Soms wordt ook de plasbuis weggehaald. Bij de vrouw wordt de blaas samen met de baarmoeder en vaak een stuk van de vagina verwijderd. De eierstokken worden verwijderd als een vrouw al in de overgang is. Soms wordt ook de hele plasbuis weggehaald.

Na een radicale cysectomie moet een nieuwe afleiding worden gemaakt om de urine op te kunnen vangen.

 • Urinestoma

  Beide urineleiders worden op een klein stukje dunne darm gehecht. Dit stukje darm wordt vervolgens via de buikwand naar buiten geleid en vastgemaakt op de buik. Dit is een urinestoma; rond de stoma wordt een speciaal zakje geplakt waarin de urine kan worden opgevangen.

 • Blaasvervanging - "kunstblaas"

  Van een stuk dunne darm kan een kunstblaas worden gemaakt. De urineleiders worden op de kunstblaas gehecht, waarna de kunstblaas op de plasbuis wordt aangesloten. U kunt op de normale manier, via de plasbuis, plassen. U heeft geen stoma.

Zorg rondom de operatie

De zorg rondom deze operatie is complex. Daarom doen we onze uiterste best om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen:

 • De ingreep wordt altijd door twee ervaren urologen samen uitgevoerd;
 • Directe zorg na de operatie vindt plaats op een deskundige en ervaren intensive care;
 • De zorg op de afdeling urologie wordt door een speciaal opgeleide urologieverpleegkundige uitgevoerd. Er is veel aandacht voor het opleiden van onze verpleegkundigen;
 • De oncologieverpleegkundige van de afdeling zal ook na ontslag het eerste aanspreekpunt voor verdere vragen en/of klachten zijn;
 • De nazorg op de polikliniek vindt plaats door ervaren doktersassistenten en uiteraard uw eigen uroloog. Ook onze doktersassistenten doen mee aan onze uitgebreide opleidingsprogramma's.

In het IJsselland Ziekenhuis is al jaren voldoende ervaring met deze ingrepen; jaarlijks worden 15 van deze operaties uitgevoerd. Het risico op overlijden binnen 30 dagen na de operatie is in de afgelopen 6 jaar 0%.

Patiëntenfolder in de Folder WebApp:

Voor meer informatie kunt u onze patiëntenfolders over blaaskanker lezen: