Actief afwachten

Prostaatkanker kan in een vroeg en relatief gunstig stadium worden ontdekt. Als u een licht verhoogde PSA-waarde heeft en een kleine en weinig agressieve prostaattumor kan het zijn dat u nooit klinisch kanker krijgt.

U zult tijdens uw leven dus nooit verschijnselen van prostaatkanker krijgen. In dit geval kan de behandeling “actief afwachten” zijn.

Dit houdt in dat u regelmatig gecontroleerd zult worden met bloedonderzoek, inwendig onderzoek en eventueel het herhalen van de prostaatbiopten. Indien nodig zal alsnog worden ingegrepen. Er zal worden gekozen voor behandelen van de prostaatkanker in een stadium waarbij u alsnog volledig zult genezen. Met “actief afwachten” wordt voorkomen dat u onnodig belast wordt met een behandeling en de eventuele bijwerkingen van een behandeling.

PRIAS-studie

Het Erasmus Universitair Medisch Centrum heeft de PRIAS-studie (Prostate Cancer Research International Active Surveillance) opgezet om actief afwachten te begeleiden en te controleren. Wij maken gebruik van deze PRIAS-studie.

Patiëntenfolder in de Folder WebApp: