Het coronavirus

Het coronavirus in Nederland

Het IJsselland Ziekenhuis blijft extra alert en volgt actief het infectiebeleid op. Dit betekent dat wij patiënten die zich melden met luchtwegklachten volgens protocol behandelen. Wanneer er verdenking op het coronavirus is, wordt de patient in strikte isolatie plus verpleegd.

Gezien de ontwikkelingen hebben we ons beleid aangepast: tot en met vrijdag 1 mei wordt alle niet-spoedeisende poliklinische zorg (spreekuurbezoek, kleine/poliklinische verrichtingen, diagnostische verrichtingen) afgezegd.
Patiënten die tot en met 1 mei voor een polikliniekafspraak staan ingepland, waarvan de afspraak niet doorgaat, worden altijd geïnformeerd (let op, u wordt gebeld met een anoniem nummer). Dit kan tot 1 dag voor de afspraak duren. Heeft u een dag voor de afspraak niets gehoord, neemt u dan zelf contact op met de polikliniek. Het kan zijn dat ze u niet kunnen bereiken.

Meer informatie over het coronavirus (COVID-19) vindt u op: www.rivm.nl of via het publieksinformatienummer Rijksoverheid: 0800 - 1351.

Richtlijnen voor bezoekers van opgenomen patiënten

Met ingang van donderdag 2 april is in het IJsselland Ziekenhuis geen bezoek op de verpleegafdelingen meer toegestaan.
Deze maatregel is noodzakelijk om de veiligheid van onze patiënten en medewerkers te waarborgen.

Wij hebben voor een beperkt aantal bezoekers een uitzondering gemaakt. Dit is voor bezoek voor stervende patiënten, partners van bevallende vrouwen en ouder(s) van een ziek kind (t/m 17 jaar). Indien deze bezoeker(s) last heeft van een van de volgende klachten (hoesten, benauwdheidsklachten, koorts of koortsachtig gevoel,) dan wordt in overleg met de afdeling bepaald of hij/zij wel op bezoek mag komen en/of beschermende kleding moet dragen.

Hartelijk dank voor uw begrip.

Veelgestelde vragen

 • Ik heb binnenkort een afspraak in het IJsselland Ziekenhuis. Gaat deze afspraak door?

  Het IJsselland Ziekenhuis doet haar uiterste best om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Dit heeft nu ook gevolgen als u een afspraak op de polikliniek heeft. Per maandag 16 maart 2020 is alle niet-spoedeisende poliklinische zorg (spreekuurbezoek, kleine/poliklinische verrichtingen, diagnostische verrichtingen) afgezegd.

  Deze maatregel geldt tot nader bericht van maandag 16 maart 2020 tot en met vrijdag 1 mei 2020:

  • Alle patiënten die tot en met 1 mei staan ingepland, en waarvan de afspraak niet doorgaat, worden persoonlijk geïnformeerd/gebeld.
  • De controlebezoeken worden waar mogelijk omgeboekt naar telefonische consulten.
  • Let op: u wordt gebeld met een anoniem telefoonnummer.
  • Indien u niet wordt gebeld, dan gaat uw afspraak gewoon door. Heeft u een dag voor de afspraak niets gehoord, neemt u dan zelf contact op met de polikliniek. Het kan zijn dat ze u niet kunnen bereiken.

  Een deel van de afspraken die worden afgezegd kunnen we op afstand verzorgen, met de app BeterDichtbij.

  Lees het nieuwsbericht.

   

 • Ik word binnenkort geopereerd in het IJsselland Ziekenhuis. Gaat deze operatie door?

  Om verspreiding van het coronavirus te beperken en de continuïteit in de zorg zoveel als mogelijk te waarborgen, kan het zijn dat uw afspraak of opname wordt verplaatst. Wanneer uw afspraak of opname wordt gewijzigd, ontvangt u hierover bericht van ons. Mocht u in de tussentijd bijkomende klachten krijgen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met uw behandelend zorgverlener.

 • Ik heb nog geen datum voor mijn operatie. Wanneer kan ik deze verwachten?

  Wanneer u nog geen datum voor de operatie heeft kan het zijn dat de wachttijden gaan oplopen.

 • Wanneer mag ik niet in het ziekenhuis naar een afspraak komen?

  U mag niet komen als u griepachtige klachten heeft, nadat u in een risicogebied bent geweest of nadat u contact heeft gehad met een patiënt die positief getest is. Neem in dat geval contact op met uw huisarts of de lokale GGD.

 • Ik heb griepachtige klachten (verkouden, koorts, hoesten), heb ik nu het nieuwe Coronavirus?

  Behalve het coronavirus circuleren er in dit seizoen heel veel andere virussen (bijvoorbeeld influenza) die dergelijke klachten kunnen veroorzaken.

 • Ik heb kortgeleden het ziekenhuis bezocht, moet ik mij zorgen maken?

  U hoeft zich geen zorgen te maken. Als u mogelijk in contact bent geweest met een besmette patiënt wordt u benaderd door het ziekenhuis. Als u niet bent benaderd, bent u in het ziekenhuis niet in contact geweest met een besmette patiënt.

 • Ik ben zwanger, heb ik een extra risico?

  Nee, we zien dat infectie met het virus hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.

 • Ik heb een afspraak in het IJsselland Ziekenhuis, kan ik daar veilig heen (ik heb geen griepklachten)? Moet ik maatregelen treffen?

  Ja, u kunt veilig het IJsselland Ziekenhuis bezoeken. U loopt net zoveel risico op het oplopen van het nieuwe coronavirus (COVID-19) in ons ziekenhuis als daarbuiten. We volgen het landelijke beleid (RIVM) om verspreiding te voorkomen. 

 • Ik ben door een arts/verpleegkundige behandeld die grieperig leek, moet ik me zorgen maken?

  Nee, u hoeft zich geen zorgen te maken. Medewerkers die mogelijk contact gehad hebben met het nieuwe Coronavirus (COVID-19) én griepachtige verschijnselen hebben zijn niet aan het werk.

 • Mijn man/vrouw/kind/partner ligt in het IJsselland Ziekenhuis, loopt hij/zij nu risico op blootstelling aan het coronavirus?

  Wij nemen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om dit te voorkomen. We volgen hierin de richtlijnen van het RIVM. Waar nodig worden patiënten in isolatie verpleegd en worden medewerkers gemonitord op ziekteverschijnselen.

 • Is het ziekenhuis dicht?

  Het IJsselland Ziekenhuis is open en de (spoed)zorg gaat door.

 • Moeten alle patiënten van het IJsselland Ziekenhuis nu getest worden op het coronavirus?

  Op dit moment is het niet aan de orde om alle patiënten met verschijnselen te testen. Wij volgen hierin de landelijke richtlijnen

 • Wat is de incubatietijd van het virus?

  Tussen het moment van besmetten en het moment van (mogelijk) ziek worden zit 2 tot 14 dagen. Gemiddeld is de incubatietijd tussen de 5 en 7 dagen.  

Meer informatie op onze nieuwspagina

Wilt u meer lezen over de ontwikkelingen en maatregelen in het IJsselland Ziekenhuis? Bekijk dan de updates op onze nieuwspagina.

Ga naar updates op nieuwspagina