Grootschalig renovatietraject afgerond

Van begin 2019 tot en met eind 2021 heeft in ons ziekenhuis een ingrijpend renovatie- en vernieuwingstraject plaatsgevonden. Met een heel mooi resultaat! Alle verpleegafdelingen en het operatiekamercomplex zijn vernieuwd, tevens is een mooie nieuwe hal gerealiseerd.

Waarom was renovatie nodig?

Het IJsselland Ziekenhuis is inmiddels meer dan 30 jaar oud. Door de renovatie hebben we het ziekenhuis toekomstbestendig gemaakt, voldoet het aan de eisen van deze tijd, en kunnen we patiënten in het ziekenhuis optimale zorg en ondersteuning blijven bieden. 

Qua uitstraling is ervoor gekozen het ziekenhuis te verdelen in 2 delen; een Capelse zijde en een Rotterdamse zijde. Met behulp van kleuren (groen en blauw), teksten en foto’s op de afdelingen wordt de herkenbaarheid verhoogd en kunnen patiënten zich makkelijker oriënteren. De inrichting op de afdelingen straalt rust en eenheid uit. De patiëntkamers bieden verpleegkundigen voldoende bewegingsruimte en zijn efficiënt ingericht, en voor de patiënten is er veel meer privacy doordat er meer 1-bedkamers zijn.

Hieronder een korte opsomming en indruk van de opgeleverde afdelingen.

Intensive care en Dagbehandeling
Juni 2016: moderne Intensive Care afdeling op D1 (eerste etage).
Februari 2018: afdeling Dagbehandeling op B1 (eerste etage).

Acute opname afdeling
Begin februari 2019: AOA, acute opname afdeling, op F1 (eerste etage).
De bouwstijl van de nieuwe AOA is vergelijkbaar met de dagverpleging op B1. De AOA is uitgevoerd in de kleurstelling blauw met als thema Rotterdam.


Algemene verpleegafdeling B2
December 2019: eerste nieuwe algemene verpleegafdeling op B2 (tweede etage) voor maag darm lever, geriatrie en longziekten.


Kinderafdeling
December 2019: Kinderafdeling en couveusesuites op B3 (derde etage).


Geboortecentrum
Medio oktober 2020: Geboortecentrum met verloskamers en kraamsuites op D3 (derde etage).


Verpleegafdeling D2
Eind oktober 2020: verpleegafdeling op D2 (tweede etage) voor cardiologie, neurologie en CCU.


Verpleegafdelingen C3 en C2
15 juli 2021: verpleegafdeling op C3 (derde etage) voor orthopedie, chirurgie en urologie.
Begin september 2021: verpleegafdeling op C2 (tweede etage) voor interne geneeskunde en oncologie.

Operatiekamercomplex
Juli 2020: oplevering nieuwbouwdeel Operatiekamercomplex.
Het nieuwe complex bestaat uit 6 OK’s (operatiekamers), een grote centrale opdekruimte en een ruime holding-recovery. Een koffieruimte en kantoren, apparatuurberging en de 7e OK maken onderdeel uit van het vernieuwde gebied. Onder het complex bevinden zich standplaatsen voor taxi (-busjes), parkeerplaatsen, een overdekte fietsenstalling voor bezoekers en een nieuwe fietsenstalling voor medewerkers.

2021: afronding fase 2 van het traject OK-complex: het renovatietraject van het ‘oude’ OK-complex.
Hierbij zijn de operatiekamers voor het kort circuit, de katheterisatiekamer, de steriele berging en de centrale sterilisatie opgeleverd en in gebruik genomen.

Centrale hal

November 2020: start renovatie centrale hal.
Juli 2021: gefaseerde ingebruikname nieuwe omgeving. 
De hal is zo ingericht dat deze nog beter aansluit bij de wensen en behoeften van onze bezoekers. Aan de Rotterdamse zijde (hoofdingang) van de hal is de nieuwe horeca en winkellocatie IJsselplein gerealiseerd, en aan de Capelse zijde bevinden zich de nieuwe receptie en afdeling patiëntenvoorlichting. Afdeling beveiliging/parkeerbeheer neemt ook plaats aan de balie.

In de hal, en op de verdieping erboven, kun je op een comfortabele manier met elkaar zitten of wachten op de patiënt bij de OK, IC of dagbehandeling, en wachten op vervoer. Een mooie toevoeging aan het gebruik van de publieke ruimte in het ziekenhuis.

Meer informatie?

Op de website www.ysl.nl/nieuws plaatsen we regelmatig informatie over onze bouwactiviteiten. Omwonenden en andere geïnteresseerden kunnen eventuele vragen over onze bouwactiviteiten stellen via het mailadres bouw@ysl.nl, of zich daar aanmelden om op onze mailinglijst te worden opgenomen.
Zij ontvangen via de mail in ieder geval met regelmaat een pdf Update bouw, eventueel aangevuld met relevante bouwinformatie.

Artikelen (pdf) over de bouw die zijn verschenen in het IJsselland magazine:

Bekijk hier de eerder verschenen magazines.