Grootschalig renovatietraject

Begin 2019 is in ons ziekenhuis een ingrijpend renovatie- en vernieuwingstraject van start gegaan. Het totale traject loopt tot en met 2021.

Waarom is renovatie nodig?

Het IJsselland Ziekenhuis is 30 jaar oud. Door de renovatie maken we het ziekenhuis toekomstbestendig, voldoet het aan de eisen van deze tijd, en kunnen we patiënten in het ziekenhuis optimale zorg en ondersteuning blijven bieden. 

Tijdens de renovatie blijft u van ons de best denkbare zorg ontvangen zoals u dat van ons gewend bent. We doen er alles aan om de overlast voor u te beperken.

Opgeleverde afdelingen
Inmiddels zijn er al diverse verpleegafdelingen opgeleverd, waaronder een moderne Intensive Care afdeling (juni 2016, op D1, eerste etage), afdeling Dagbehandeling (februari 2018, op B1, eerste etage).

De inrichting straalt rust en eenheid uit. De patiëntkamers bieden verpleegkundigen voldoende bewegingsruimte en zijn efficiënt ingericht, en voor de patiënten is er veel meer privacy doordat er meer 1-bedkamers gemaakt worden.

Qua uitstraling is ervoor gekozen het ziekenhuis te verdelen in 2 delen; een Capelse zijde en een Rotterdamse zijde. Met behulp van kleuren (groen en blauw), teksten en foto’s op de afdelingen wordt de herkenbaarheid verhoogd en kunnen patiënten zich makkelijker oriënteren. 

Acute opname afdeling
Begin februari 2019 is de AOA, acute opname afdeling (op F1, eerste etage), geopend. De bouwstijl van de nieuwe AOA is vergelijkbaar met de dagverpleging op B1. De AOA is uitgevoerd in de kleurstelling blauw met als thema Rotterdam.


Algemene verpleegafdeling op B2
De eerste nieuwe algemene verpleegafdeling voor Maag darm lever-, Geriatrie- en Longpatiënten (op B2, tweede etage) is in gebruik genomen in december 2019.


Kinderafdeling
Ook zijn de kinderafdeling en couveusesuites (op B3, derde etage) in december 2019 geopend.


Geboortecentrum
Medio oktober 2020 is het nieuwe Geboortecentrum met verloskamers en kraamsuites (op D3, derde etage) in gebruik genomen.

Verpleegafdeling D2
Eind oktober 2020: verpleegafdeling D2 (2e etage) voor cardiologie, neurologie en CCU.

Bouwdeel C
Op 15 juli 2021 werd de verpleegafdeling voor orthopedie, chirurgie en urologie (op C3, 3e etage) in gebruik genomen. Begin september 2021 volgde de verpleegafdeling voor interne geneeskunde en oncologie (op C2, 2e etage).
 

Operatiekamercomplex
In juli 2020 is het nieuwbouwdeel van het Operatiekamercomplex opgeleverd. Het nieuwe complex bestaat uit 6 OK’s (operatiekamers), een grote centrale opdekruimte en een ruime holding-recovery.
Een koffieruimte en kantoren, apparatuurberging en de 7e OK maken onderdeel uit van het vernieuwde gebied. Onder het complex bevinden zich standplaatsen voor taxi (-busjes), parkeerplaatsen, een overdekte fietsenstalling voor bezoekers en een nieuwe fietsenstalling voor medewerkers.

In 2021 is fase 2 van het traject OK-complex afgerond: het renovatietraject van het ‘oude’ OK-complex. Hierbij zijn de operatiekamers voor het kort circuit, de katheterisatiekamer, de steriele berging en de centrale sterilisatie opgeleverd en in gebruik genomen.

Centrale hal

In november 2020 is het IJsselland Ziekenhuis gestart met de renovatie van de centrale hal. In juli 2021 is de nieuwe omgeving gefaseerd in gebruik genomen. De hal is zo ingericht dat deze nog beter aansluit bij de wensen en behoeften van onze bezoekers. Aan de Rotterdamse zijde (hoofdingang) van de hal is de nieuwe horeca en winkellocatie gerealiseerd, en aan de Capelse zijde bevinden zich de nieuwe receptie en afdeling patiëntenvoorlichting. Afdeling beveiliging/parkeerbeheer neemt ook plaats aan de balie.


Op het dak van deze functies is een nieuwe verdieping gemaakt. Hier kan door familie, patiënten maar ook personeel een beneden gehaalde koffie gedronken worden, kunnen bezoekers en patiënten op een comfortabele manier met elkaar zitten of wachten op de patiënt bij de OK, IC of dagbehandeling. Een mooie toevoeging aan het gebruik van de publieke ruimte in het ziekenhuis.

Geluidsoverlast

Uiteraard proberen we geluidsoverlast de komende periode zoveel mogelijk te beperken, maar dat zal helaas niet altijd mogelijk zijn. We vragen bij voorbaat om uw begrip.

Meer informatie?

Op de website www.ysl.nl/nieuws plaatsen we regelmatig informatie over de voortgang van het traject. Omwonenden en andere geïnteresseerden kunnen eventuele vragen over de renovatie ook stellen via het mailadres bouw@ysl.nl.

Via het mailadres bouw@ysl.nl kunt u zich ook aanmelden om op onze mailinglijst Bouwplannen te worden opgenomen, en op deze manier geïnformeerd te worden over de renovatieplannen van het ziekenhuis.

Artikelen (pdf) over de bouw die zijn verschenen in het IJsselland magazine:

Bekijk hier de eerder verschenen magazines.