Advies bij warm weer voor patiënten met hartfalen

De hartfalenverpleegkundigen van het IJsselland Ziekenhuis geven onderstaande adviezen aan hartfalen patiënten bij warm weer.

Let op de plaats waar de medicijnen liggen. De meeste medicijnen moeten worden bewaard in een droge kast van maximaal 25°C.

De meeste patiënten met hartfalen hebben een vochtbeperking. We houden meestal als advies aan:

Als het buiten warmer is dan 25ºC, mag u twee glazen extra drinken. Bij een temperatuur van meer dan 30ºC mag u in totaal drie à vier glazen extra drinken.
Echter is dit wel afhankelijk van uw lengte en gewicht, maar ook of u veel last heeft van transpireren en uw activiteitenpatroon.  

Bij twijfel: drink niet op eigen initiatief (veel) meer. Bespreek dit altijd eerst met de arts of hartfalenverpleegkundige.

Bij warm weer is voldoende drinken belangrijk. Enkele tips:

·         Vul eens een glas met ijsblokjes. Op deze manier kunt u lang doen met een beperkte hoeveelheid water. Een ijsblokje wordt gerekend als 15 ml.

·         Maak ingevroren fruitblokjes, vries bijvoorbeeld druiven in. Dit is fris, werkt dorstlessend en bevat weinig vocht. Vers fruit werkt verkoelend.

·         Voeg wat citroensap toe aan een glas water.

·         Sabbelen op een zuurtje kan ook het dorstgevoel tegengaan.

·         Mineraalwater.

·         Thee zonder suiker (citroensap in de thee werkt goed tegen de dorst).

·         Zure melkproducten zoals ongezoete yoghurt of karnemelk.

 En verder:

 1. Verdeel activiteiten zoveel mogelijk over de dag en vermijd extra inspanningen tijdens de warmste uren van de dag, pas uw tempo aan.

2. Geef toe aan een middagdutje (indien mogelijk) tijdens de warmste uren van de dag. 's Nachts is de slaap misschien slechter en deze kan mogelijk later op de dag weer ingehaald worden.

3. Vermijd alcoholische dranken en dranken die veel cafeïne of suiker bevatten. Deze hebben een vochtafdrijvend effect en suikerhoudende dranken zijn slechte dorstlessers.

4. Draag luchtige katoenen kleding en vermijd synthetische stoffen. Deze zorgen voor nog meer transpireren.

5. Blijf zoveel mogelijk uit de felle zon en bescherm uzelf door dragen van een petje of hoedje en smeer u zelf goed in.