AD top 100

Friday, 9 November 2018

Vrijdag 9 november is de jaarlijkse AD ranglijst van ziekenhuizen in Nederland bekend gemaakt. 3 Categorieën worden door het AD onderscheiden: de universitaire ziekenhuizen, de topklinische ziekenhuizen en de algemene/regionale ziekenhuizen. Het IJsselland Ziekenhuis staat op de 40e plaats in de lijst van 44 algemene ziekenhuizen.

Albert van Wijk: “We zijn op zich teleurgesteld dat we op een lagere positie op de lijst van het AD staan. Tevens is het niet geheel onverwacht. We werken niet voor niets aan een nieuwe strategie en aan een nieuw kwaliteitssysteem.

Binnen het specialisme maag- darm- en leverziekten en –chirurgie leveren we topklinische zorg, voor dit specialisme vallen we in feite niet in de juiste groep. We voeren steeds meer gecompliceerde behandelingen en operaties uit die meer risico’s met zich meebrengen dan de meer eenvoudige behandelingen.
Ook hebben we zojuist een nieuw ziekenhuissysteem/EPD ingevoerd. Dat geeft altijd een registratieverlies waardoor de cijfers minder zijn. Tegelijkertijd is deze systeemwisseling een belangrijke stap op weg naar kwaliteitsgroei. We willen ons daar echter niet achter verschuilen.

We werken iedere dag hard samen aan de beste zorg. Onze patiënten waarderen onze zorg op het cijfer 8. Daar zijn we blij mee en het geeft ons steeds weer de inspiratie te werken aan structurele verbetering.

Over de AD Ziekenhuis Top 100
Met de lijst kunnen patiënten alle ziekenhuizen in Nederland op hun prestaties beoordelen. Voor de top 100 wordt gebruik gemaakt van gegevens die ziekenhuizen elk jaar moeten aanleveren, bijvoorbeeld aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Ziekenhuizen worden beoordeeld op 36 criteria die een doorsnede zijn van de behandeling in ziekenhuizen, zoals oncologie, cardiologie, veelvoorkomende operaties, toezicht op medicijngebruik en de kwaliteit van de verpleging.