Operation Hernia 2019 in Ghana

Friday, 8 March 2019

Operation Hernia is een non-profit organisatie opgericht in 2005 door twee chirurgen uit Engeland. Operation Hernia biedt professionele en educatieve mogelijkheden aan chirurgen (in opleiding) om liesbreuken te corrigeren in ziekenhuizen in West-Afrika , Oost-Afrika, Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië, Mongolië, Moldavië, Oekraïne en India.

Sinds 2009 vertrekt jaarlijks een Nederlands team van chirurgen. Afgelopen januari is Oddeke van Ruler, een van de chirurgen uit het IJsselland voor de tweede keer mee geweest op missie naar Ghana. Daar hebben drie teams van chirurgen en chirurgen in opleiding meer dan 300 patiënten geopereerd aan een liesbreuk.

In Nederland is een liesbreuk een relatief onschuldige aandoening. In Ghana kunnen de gevolgen echter veel groter zijn. Mensen kunnen ernstig beperkt worden in hun dagelijkse activiteiten; arbeidsongeschikt worden of zelfs overlijden. Er zijn simpelweg te weinig lokale chirurgen om de grote toestroom van patiënten met een liesbreuk aan te kunnen. Ook de operatie benodigdheden zijn niet of nauwelijks voor handen in Ghana. Alle materialen die nodig zijn voor een liesbreukcorrectie (verdoving, hechtingen, matjes, medicijnen) worden gesponsord door verschillende ziekenhuizen - waaronder het IJsselland Ziekenhuis - en bedrijven in Nederland.

Als een van de gekwalificeerde chirurgen leidt van Ruler tijdens deze missie jongere chirurgen in opleiding op, om onder supervisie zich verder te bekwamen in de liesbreukchirurgie. Vanzelfsprekend worden ook Ghanese artsen, waar mogelijk, verder opgeleid.
Oddeke van Ruler: 'Het is super bijzonder om met de lokale mensen een week lang zo veel mogelijk mensen van hun liesbreuk af te helpen. De liesbreuken die je daar opereert zijn niet de kleine zwellingen in de lies die je hier in Nederland meestal treft, maar indrukwekkend groot. Patiënten worden door ons vooral onder lokale verdoving geopereerd en zijn dus volledig bij. De hygiëne standaarden en mogelijkheden met betrekking tot apparatuur en spullen zijn ook "net" even wat anders, maar ook daarmee opereren gaat eigenlijk heel goed. Het wennen van het lokale team en het Hollandse operatieteam duurt maar even en al snel sta je met z'n allen hele dagen extreem hard te werken in matige omstandigheden. De vibe op de operatiekamers is dan meteen heel vertrouwd en dus blijkbaar wereldwijd hetzelfde.'