Mooie beweegprojecten dankzij Stichting Vrienden Havenziekenhuis!

Monday, 15 April 2019

Dankzij de financiële steun van de Stichting Vrienden van het Havenziekenhuis kan het IJsselland Ziekenhuis drie mooie projecten voor ouderen en jonge ouders realiseren.

Vanwege de sluiting en omvorming van het Havenziekenhuis heeft de Stichting Vrienden van het Havenziekenhuis besloten de stichting per einde van 2018 op te heffen en de gelden te besteden aan patiëntgerelateerde projecten in Rotterdam en omstreken. De partnerziekenhuizen in de huidige Havenpolikliniek, waaronder ook ons ziekenhuis, konden hiervoor projecten bij de Stichting indienen, en van de projecten die het IJsselland heeft aangevraagd zijn er drie goedgekeurd.

Het betreft twee projecten voor afdeling Geriatrie, te weten een Qwiek up en een Fietslabyrint. Hiermee worden ouderen gestimuleerd om meer te bewegen en tegelijkertijd krijgen zij belevingsgerichte zorg aangeboden. De Qwiek up en het Fietslabyrint zijn inmiddels aangeschaft.

Het derde goedgekeurde project is Familienet, waarmee ouders via de website van het IJsselland live (via een beveiligde toegang) naar hun baby kunnen kijken. Familienet wordt in gebruik genomen als de kinderafdeling is verbouwd.  

Wat houden de projecten in?
Qwiek up
De Qwiek up is een mobiele projector die van elke ruimte een belevingsruimte maakt. Door middel van projecties van beelden op de muur en/of het plafond (bijvoorbeeld bekend oude foto’s), ondersteund met rustgevende of herkenbare muziek, biedt het ontspanning en structuur aan patiënten op momenten die daarom vragen. Bijvoorbeeld bij onrust of het verliezen van een dag- en nachtritme. Het apparaat is eenvoudig te bedienen door familie, begeleiders en verpleging.

Fietslabyrint met motomed
Mensen die niet zelfstandig buiten kunnen fietsen, kunnen met het Fietslabyrint virtuele fietstochten maken en zo de wereld ontdekken of in hun eigen woonplaats fietsen. Een motomed is een fiets/bewegingstrainer voor de armen en benen die gebruikt kan worden door mensen met een bewegingsbeperking. De fietsroutes op het scherm zorgen voor herkenning, afleiding en gespreksstof, waardoor mensen langer fietsen en op een ontspannen manier hun conditie verbeteren. De prachtige beelden en omgevingsgeluiden zorgen voor een realistische fietservaring, waardoor mensen meer plezier krijgen in bewegen. Het Fietslabyrint is ook toegankelijk voor patiënten in een rolstoel.

Het IJsselland Ziekenhuis is heel erg blij met deze donatie, en dankt de Stichting Vrienden van het Havenziekenhuis hiervoor heel hartelijk! Onze patiënten maken er al dankbaar gebruik van.