Dit is 'Bloedserieus'!

Landelijke campagne over hevig menstrueel bloedverlies

November is ‘Bloedserieus’ campagnemaand in heel Nederland.
Ook onze gynaecologen sluiten aan op deze campagne over hevig menstrueel bloedverlies.

Soms is veel gewoon té veel
Maar liefst 1 op de 5 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar heeft last van hevig menstrueel bloedverlies (HMB). In Nederland zijn dit ongeveer 500.000 vrouwen.
Té veel vrouwen lopen door met ernstige menstruatieproblemen. Uit online onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat maar 54% voor dit probleem naar de huisarts gaat en 29% bij de gynaecoloog belandt.
Van de ondervraagden denkt 60% dat hevige menstruaties er nu eenmaal bijhoren en weet 75% niet dat het om een medische aandoening gaat.

Gezondheidsrisico’s uitsluiten
Veranderingen van de hormoonhuishouding, bijvoorbeeld in de premenopauze, zijn meestal de oorzaak van HMB. Soms zijn myomen of poliepen de boosdoeners. De exacte oorzaak is niet altijd te achterhalen, maar om gezondheidsrisico’s uit te sluiten is het wél belangrijk onderzoek te laten doen. HMB kan namelijk ook het symptoom zijn van een onderliggende aandoening, zoals endometriose, adenomyose, PCOS, gynaecologische kanker of een stollingsstoornis.

HMB kan ook veel impact op het leven van de vrouw hebben: lichamelijk, psychisch en sociaal. Vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies hebben daarom een bloedserieus verhaal. De campagne Bloedserieus roept vrouwen op om hun verhaal te delen. Met elkaar én met de (huis)arts.

In dit filmpje vertellen vrouwen hun verhalen

November campagnemaand
Hevig menstrueel bloedverlies is een medisch erkende aandoening waarvoor meerdere, eenvoudige behandelopties bestaan. Daarom wordt in november aandacht gevraagd voor dit medisch probleem. Ook wij sluiten graag bij deze campagne aan.

De menstruatie polikliniek
Wanneer de huisarts een vrouw met hevige menstruatieklachten naar het ziekenhuis heeft verwezen dan kan zij terecht op de menstruatie polikliniek.
De menstruatie polikliniek is een speciaal gynaecologisch spreekuur in het IJsselland Ziekenhuis waar onderzoek wordt gedaan naar abnormaal vaginaal bloedverlies. Deze polikliniek heeft tot doel vrouwen met menstruatieproblemen te onderzoeken én te behandelen in een kort behandeltraject. Dit speciale spreekuur vindt plaats op de hoofdlocatie in Capelle aan den IJssel.
Meer informatie leest u in de folder over de menstruatie polikliniek.

Over de behandelingen
Alle informatie over de verschillende behandelingen die in ons ziekenhuis worden gegeven vindt u terug in de patiëntenfolder ‘Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie.’

Een overzicht van de behandelmogelijkheden vindt u ook op de consultkaart 'Veel bloedverlies tijdens ongesteld zijn.' Deze kaart is ontwikkeld door de Patiëntenfederatie Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) met ondersteuning van het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten.

Informatie over de landelijke campagne vindt u op de campagnepagina www.hevigbloedverlies.nl/bloedserieus.